Ken Spears se je rodil 12. marca 1938 v Los Angelesu, kjer je tudi zaradi zapletov pri demenci z Lewyjevimi telesci, ki je sicer po Alzheimerjevi bolezni druga najpogostejša oblika napredne demence, umrl. Njegova smrt je sledila tri mesece po tem, ko je naravne smrti umrl tudi drugi ustvarjalec risanke Scooby-Doo Joe Ruby.

S soustvarjalcem sta se spoznala, ko sta pri animacijskem studiu Hanna-Barbera opravljala delo zvočnega urednika in pisca. Takrat sta ustvarila tudi oddajo za otroke Scooby-Doo, Where Are You!, ki je na CBS-u debitirala septembra leta 1969. Izvirna serija je med letoma 1969 in 1970 ustvarila le dve sezoni, kljub temu pa je vzpostavila predlogo, na kateri je temeljijo 50 let zgodb.

"Kena se bomo za vedno spominjali po njegovi duhovitosti, pripovedovanju zgodb, zvestobi družini in dobri delovni etiki," je dejal Kenov sin Kevin, poroča BBC. "Celotno življenje je bil naš vzornik, še vedno pa bo živel v naših srcih," je še dodal.

Na žalostno novico se odzval tudi Sam Register, predsednik animacijskega studia Warner Bros. Animation, ki je poudaril, da je bil Ken resničen inovator v industriji, njegov smisel za humor in pripovedovanje zgodb pa še vedno razveseljuje občinstva. "Na svetu ne obstaja noben zaslon, na katerem se ne bi predvajala različica Scooby-Dooja," je povedal in dodal, da je njegovo delo še vedno navdih studia. "Počaščeni smo, da bomo lahko nadaljevali njegovo zapuščino priljubljenih likov."

Scooby-Doo ni bila edina stvaritev

Risanka Scooby-Doo pripoveduje o dogodivščinah strahopetne, a prijazne in dobrodušne nemške doge, Scoobyja, ki potuje po Združenih državah Amerike in s pogumnimi najstniki Daphne, Fredom, Velmo in Shaggyjem rešuje srhljive uganke.

Ken in Joe sta pozneje ustvarila še številne druge stvaritve, kot so Dynomutt, Dog Wonder in Jabberjaw, nadzorovala pa sta tudi sobotni jutranji program risank tako na CBS-u kot tudi na ABC-ju. Leta 1977 pa je ABC ustanovil tudi Ruby-Spears Production.