Fotografijo pred njegovim 99. rojstnim dnem so prejšnji teden posneli na vrtu dvorca Windsor. Foto: Reuters
Fotografijo pred njegovim 99. rojstnim dnem so prejšnji teden posneli na vrtu dvorca Windsor. Foto: Reuters

To je prva javna fotografija britanskega princa, potem ko je bil nazadnje viden 24. decembra lani, ko je zapuščal bolnišnico.

Od kraljevskih dolžnosti se je poslovil leta 2017 in že od takrat so njegova pojavljanja v javnosti zelo redka. Za javnost je, čeprav je načeloma v pokoju, konec aprila dal eno redkih izjav za javnost, v kateri se je zahvalil vsem delavcem, ki so v času pandemije novega koronavirusa skrbeli za ključne službe.

Princ, ki so ga že kot majhnega otroka zaradi dogajanja med svetovnima vojnama izgnali iz Grčije, je bil v svojih skoraj sto letih pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij in opravil je več kot 22.000 samostojnih obveznosti v službi palače. Elizabeti in Filipu so se rodili štirje otroci ‒ Charles, Anne, Andew in Edward.

Potreboval čas, da je našel svoje mesto v kraljevi družini

Potem ko je Elizabeta postala kraljica, je princ Filip potreboval nekaj časa, da je našel svoje mesto v kraljevi družini. Med drugim je bil besen, ker je postal "edini človek v državi, ki ne sme dati svojim otrokom svojega priimka, vreden sem toliko kot preklemanska ameba". A ga je Elizabeta nekaj let pozneje, ko je brez kakšnega pompa izdala odlok, po katerem njuni otroci (le nekaj dni po tem se je rodil Andrew, štiri leta pozneje pa še Edward) nosijo oba priimka, precej pomirila.

Elizabeta II. in princ Filip, princ Charles in princesa Anne leta 1951. Foto: AP
Elizabeta II. in princ Filip, princ Charles in princesa Anne leta 1951. Foto: AP

Kljub vsemu pa je bil njun zakon večkrat na preizkušnji tudi zato, ker je moral pri svojih 31 letih, ko je njegova pet let mlajša žena postala kraljica, pustiti službo pri mornarici in se posvetiti "delu" princa oz. kraljičinega soproga.

Ker je slovel po svoji očarljivosti, pa tudi veselju do življenja, so se kar nekajkrat pojavile govorice o njegovih skokih čez plot. A ne glede na to, kdo je bila trenutna "druga ženska" iz govoric, jih ni nihče nikoli potrdil, Filip jih je vztrajno zavračal, kraljica pa je modro molčala.

Ko je našel svoje poslanstvo, se je posvetil številnim dobrodelnim in drugim organizacijam, z navdušenjem pa se je posvečal tudi novim tehnologijam in ravno njemu gre zahvala za drobne s časom skladne korake, ki jih je delala kraljica – od skoraj revolucionarnega televizijskega prenosa kronanja in drugih pomembnih dogodkov, ki so sledili, do prvega kraljičinega tv-nagovora itd. Na splošno velja za tistega, ki je monarhijo in kraljico približal ljudem.

Foto: AP
Foto: AP

Karanteno preživljala skupaj na dvorcu Windsor

Princ Filip in kraljica, ki sta poročena že 72 let, sta karanteno preživljala na dvorcu Windsor in se v javnosti nista pojavljala, saj sta zaradi visoke starosti del izjemno ogrožene skupine za okužbo s covidom-19. Joe Little iz revije Majesty je ob tem poudaril, da je bil skupen čas, ki sta ga princ in kraljica v teh mesecih lahko preživela v karanteni, odlična priložnost, da se v starejših letih ponovno malo bolj povežeta. "V sredo bodo okrog vojvode Edinburškega zganjali tak cirkus, kolikor ga pač okrog njega sploh lahko zganjaš," je še dodal o rojstnodnevnem praznovanju.

Ob Filipovem jubileju so na Twitterju na profilu kraljeve družine objavili še nekaj njegovih fotografij in zapisali: "Vojvodi Edinburškemu želimo vse najboljše! Njegova kraljeva visokost bo danes dopolnila 99 let in dan s kraljico preživela v Windsorju."

Čestitke izrazila William in Catherine

Skrb za svojega dedka in babico je v času novega koronavirusa izrazil tudi vojvoda Cambriški, a ob tem poudaril, da delata vse, kar je le mogoče, da ostajata zaščitena in izolirana. Z ženo Catherine sta se mu ob visokem jubileju že poklonila tudi na družbenih omrežjih in ob nekaj skupnih fotografijah zapisala, da mu želita vse najboljše.