Po prvi stopnički se princu lahko smeji. Foto: EPA
Po prvi stopnički se princu lahko smeji. Foto: EPA

Vojvoda Susseški je vložil tožbo proti založniku tabloida Associated Newspapers Limited (ANL), v njej je trdil, da so s serijo člankov povzročili resno oskrunitev prinčeve časti, duševno bolečino sramoto in tesnobo. Londonsko višje sodišče je princu pritrdilo, tabloid je oskrunil čast vojvode Susseškega, vendar ima založnik tabloida še čas za pritožbo. Breme dokazovanja je zdaj na strani ANL-ja.

"To je šele prva stopnja v obrekovalni tožbi, v naslednjem koraku mora obtožena stran pripraviti obrambni zagovor. Ali bo tožba uspešna, bo odvisno predvsem od vztrajnosti in odločnosti vpletenih," je za BBC povedal sodnik v procesu Nicklin.

Tabloidi so se razpisali o policijski zaščiti kraljevih "odpadnikov"

Princ se je takrat znašel v rumenem tisku zaradi še ene tožbe, in sicer proti britanski vladi. Harry z ženo Meghan Markle in njunima otrokoma živi v ZDA. Po odločitvi leta 2019, da se z ženo umakneta iz kraljeve družine, jima je bila odvzeta pravica do policijske zaščite na račun britanskih davkoplačevalcev.

V tožbi proti britanski vladi sta zakonca zahtevala policijsko zaščito zase in družino. Trdila sta, da sta pripravljena za zaščito plačevati iz lastnega žepa, a želita policijsko, in ne zasebne zaščite telesnih stražarjev. Ko so rumeni mediji odkrili sodni spor, so napolnili naslovnice. Ena izmed njih se je glasila: "Ekskluzivno: kako princ Harry skuša prikriti tožbo o zaščiti." Prinčeva obramba meni, da so si tabloidi za nadlegovanje načrtno izbrali kraljeva "odpadnika". Susseška poleg tabloida Mail on Sunday tožita tudi nekaj drugih rumenih medijev.