Princ se rad zadržuje v Afriki. Foto: EPA
Princ se rad zadržuje v Afriki. Foto: EPA
Princ Harry
Harry je s svojo dobrodelno organizacijo začel v Lesotu. Foto: AP
Princ Charles, Harry in William
Častnik Harry si želi na bojišča. Foto: EPA

21-letni princ je dejal, da je hotel kar najbolje nadaljevati mamino delo. Diana je bila do smrti leta 1997 vodilna aktivistka za aids.

Vojaški častnik Harry, ki je tretji v vrsti za britanski prestol, je svojo dobrodelno organizacijo poimenoval Sentebale, kar v lesotščini pomeni Ne pozabi me.

Se je divji otrok umiril?
Rdečelasi princ, ki so ga nekoč zaradi pijančevanja in eksperimentiranja z drogami imenovali kraljevi divji otrok, je povedal, da je novi dobrodelni organizaciji zavezan za vse življenje. Ideja zanjo se mu je porodila po četrtem obisku afriške kraljevine, kjer naj bi bila kar ena tretjina prebivalstva okužena z virusom HIV.

Harry je soustanovil organizacijo z lesotskim princem Seeisom, čigar lastna mati je umrla leta 2003. Princ je zbranim novinarjem dejal, da se z imenom Sentebale tako lahko poistovetita oba, njuni materi pa sta bili zelo dejavni pri delu s sirotami. Dodal je še, da upa, da bi bila Diana ponosna nanj. Njegova ustanova se ne loteva aidsa samega, ampak njegovih posledic na otroke in jim lahko neposredno pomaga.


Hiter konec brezskrbnega otroštva
Kot 12-letnik je princ pospremil svojo tragično umrlo mati na poslednji poti, v kasnejših letih pa je pogosto polnil tabloidne naslove. Pretepal se je s paparaci, se našemil v nacističnega vojaka in imel pijanske izpade.

Kraljeva biografinja Penny Junor meni, da ga bo novo častno delo izboljšalo in da bo morda le odrasel. Sicer pa je Harry prejšnji mesec diplomiral na elitni vojaški akademiji Sandhurst in si želi služiti v Iraku, a ker je kraljeve krvi, se to po vsej verjetnosti ne bo zgodilo.