"Na višje sodišče je bila vložena tožba v imenu vojvode Susseškega, povezana z nezakonitim prestrezanjem telefonskim sporočil," so skopo sporočili tiskovni predstavniki Susseških, več podrobnosti pa niso želeli razkriti.

Vojvoda in vojvodinja Susseška končujeta 10-dnevno turnejo po jugu Afrike. Foto: EPA
Vojvoda in vojvodinja Susseška končujeta 10-dnevno turnejo po jugu Afrike. Foto: EPA

Ni sicer popolnoma jasno, zaradi česa je 35-letnik tožbo vložil, a kot sklepa Reuters, gre najverjetneje za postopke, povezane s starim škandalom vdiranja v telefonske predale, kar je bila nekoč praksa zdaj že propadlega tabloida News of the World.

Da so prejeli tožbo, so nato potrdili tudi v družbi News Group Newspapers, ki je izdajala tabloid News of the World in še vedno izdaja Sun. Iz dokumentov, ki so jih Harryjevi odvetniki vložili na sodišče, pa so mediji sklepali, da je med toženimi tudi družba Reach PLC oziroma njena hčerinska skupina Mirror Group Newspapers, ki izdaja Daily Mirror.

Tožbo vložila družba Clintons, ki serijsko toži zaradi vdorov v telefone

Po poročanju Guardiana gre skoraj zagotovo za tožbo, povezano z vdiranjem v telefonske predale, ki je britansko in svetovno javnost pretreslo pred slabim desetletjem – izkazalo se je, da so novinarji in drugi sodelavci časopisa skoraj desetletje sistematično vdirali v telefonske predale znanih osebnosti in se tako dokopali do ekskluzivnih zgodb. Tožbo je v imenu vojvode namreč vložila družba Clintons, ki je v zadnjih letih zastopala številne znane obraze, ki so bili žrtve vdorov, in jim na sodiščih izborila milijonske odškodnine.

Dodatno jezo tabloidov si je par nakopal, ker ni želel pozirati z novorojenim otrokom (Archie se jima je rodila maja) takoj po porodu, ampak sta nekaj dni pozneje uprizorila hitro fotografiranje. Foto: Reuters
Dodatno jezo tabloidov si je par nakopal, ker ni želel pozirati z novorojenim otrokom (Archie se jima je rodila maja) takoj po porodu, ampak sta nekaj dni pozneje uprizorila hitro fotografiranje. Foto: Reuters

Tožbo je Harry vložil 27. septembra, je izbrskala spletna stran Byline Investigates, torej nekaj dni pred tem, ko je ločeno tožbo proti časopisu Mail on Sunday vložila njegova žena Meghan zaradi nezakonite objave zasebnega pisma. Šlo je za pismo, ki ga je vojvodinja poslala svojemu očetu Thomas Marklu in v katerem ga je prosila, naj neha lagati, zavajati javnost in ji povzročati bolečino. Kot je vojvodinja navedla v tožbi, je Mail on Sunday objavil zgolj dele pisma, tako da so bili iztrgani iz konteksta in prirejeni tako, da so ustrezali njihovi agendi.

Predstavnik za stike z javnostjo časopisa Mail on Sunday je obtožbe odločno zanikal: "Kategorično zanikamo, da je bilo vojvodino pismo prirejeno na kakršen koli način, ki bi spremenil njegov pomen."

Sistematično trpinčenje Meghan

Sočasno s tožbo je vojvoda Susseški v zelo neposrednem javnem pismu britanske tabloide obtožil sistematičnega trpinčenja Meghan, ki je po njegovem mnenju postala "najnovejša žrtev britanskih tabloidnih medijev, ki brez razmišljanja o posledicah proti posameznikom sprožajo neusmiljene kampanje". Dodal je, da se je gonja proti vojvodinji Susseški v zadnjem letu stopnjevala skozi celotno njeno nosečnost in tudi po tem, ko se jima je rodil sin, pri čemer se proti zlobnim natolcevanjem niti braniti ni mogla, saj se zaradi nosečnosti in poroda ni toliko pojavljala v javnosti, zato so "lahko ustvarjali laž za lažjo na njen račun".

"Preprosto povedano – gre za zlorabljanje, ki prestraši in utiša ljudi. Vsi vemo, da to ni sprejemljivo na nobeni ravni. Ne bomo verjeli in ne moremo verjeti v svet, v katerem za to ni odgovornosti," je med drugim še zapisal princ. "Izgubil sem svojo mater in zdaj moram gledati, kako moja žena postaja žrtev istih vplivnih sil." Njegova mati, princesa Diana, je, kot je znano, umrla 31. avgusta 1997 (ko je bilo Harryju 13 let) v avtomobilski nesreči v Parizu, medtem ko je njen voznik skušal ubežati množici paparacev na motorjih.

Harry je mater izgubil, ko je bil star 13 let. Foto: Reuters
Harry je mater izgubil, ko je bil star 13 let. Foto: Reuters

Po poročanju nekaterih resnejših otoških medijev je Harry brezkompromisno zavrnil svojo četico strokovnjakov za odnose z javnostmi, ki so mu objavo odločno odsvetovali, pismo je očitno spisal sam, saj iz njega kar veje gnev zaradi medijskih ravnanj, ki jim je priča že vse od otroških let – od dogajanja z njegovo mamo do zasledovanja in kupovanja fotografij z zasebnih zabav v najstniških letih itd.

A tako ostrega odnosa z mediji kljub vsemu ni imel do zveze z Meghan. Spomnimo: prvič je uradno potrdil razmerje z Meghan novembra 2016, ko mu je prekipelo zaradi rasističnih opazk in nadlegovanja medijev zaradi govoric, da je – takrat še razmeroma manj znana igralka – v zvezi z britanskim princem.

Odkrita napoved vojne. A kdo bo na koncu zmagal?

Poznavalci so tokratno njegovo pismo označili za izjemno drzno potezo, s katero je napovedal vojno tabloidom, pri čemer ugotavljajo, da si tega ni upal storiti še noben član kraljeve družine, niti kraljica ne (čeprav je v preteklosti že vložila posamezne tožbe), zato ni popolnoma jasno, kdo bo v tej vojni na koncu zmagal. A kot piše Alex Barker za Financial Times, mu verjetno ne bo hudega, saj je v pičlih nekaj mesecih, odkar sta z Meghan na Instagramu odprla svoj profil, ta zbral že skoraj 10 milijonov sledilcev, kar je več, kot imajo britanski tabloidi zadnja leta bralcev. A to bo veljalo le, še piše, dokler se Sussexova ne lotita še uporabnikov družbenih omrežij in njihovih komentarjev ...