Princ Harry opozarja, da se v duševni stiski lahko znajde prav vsak. Foto: Reuters
Princ Harry opozarja, da se v duševni stiski lahko znajde prav vsak. Foto: Reuters

Princ Harry je v uvodnem nagovoru zbranim povedal, da je o materini smrti prvič spregovoril pred tremi leti, ko mu je bilo 28 let. Ko se je leta 1997 princesa Diana smrtno ponesrečila, se je Harry popolnoma zaprl vase in molčal 16 let, kar danes obžaluje.

Dodal je, da se lahko vsak v nekem obdobju v svojem življenju sooči z duševnimi težavami. "Če imaš službo, denar, družino in hišo, mnogo ljudi misli, da ti v življenju nič ne manjka," je povedal Harry in dodal, da duševne bolezni prizadenejo tudi znane osebnosti, izjema niso niti člani kraljeve družine.

"Nič ni narobe, da trpite, a o tem je treba govoriti. Ne gre za slabost, slabost je, če imate problem, a o tem molčite," je dodal Harry.

Športniki niso nobena izjema
Prireditve so se na Harryjevo pobudo udeležile vodilne organizacije, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, princ pa je povabil tudi nekaj znanih športnikov, ki so se v svojem življenju srečali z depresijo.

Na vabilo princa se je odzval nekdanji angleški nogometaš Rio Ferdinand, ki je lani po ženini smrti padel v hudo depresijo. "Kar je po smrti mame doživel Harry, čaka tudi moje otroke. Hvaležen sem, da je nekaj izkušenj delil z nami," je povedal Ferdinand, ki po smrti Rebecce Ellison, sam vzgaja tri otroke.

Harry je po poročanju BBC-ja dodal: "Zunanji opazovalec si zlahka misli, Rio Ferdinand ima denarja kot pečka, je uspešen nogometaš, ima hitre avtomobile, a na konec koncev je vseeno samo človek, ki je ostal brez žene. Normalno je, da trpi."