Jacinda Ardern in princ William sta se leta 2019 v Aucklandu poklonila padlim vojakom. Foto: EPA
Jacinda Ardern in princ William sta se leta 2019 v Aucklandu poklonila padlim vojakom. Foto: EPA

Jacinda Ardern je dejala, da je "navdušena nad sodelovanjem z ekipo Earthshot", poroča BBC. Sporočila je, da že od ustanovitve verjame v "moč nagrade, da spodbuja in širi ne le inovacije, ki jih nujno potrebujemo, ampak tudi optimizem".

Nekdanja premierka Nove Zelandije je januarja letos odstopila. 42-letnica je ob tem pojasnila, da nima dovolj energije za odgovorno vodenje zadnjega leta mandata.

"Pred štirimi leti, preden je nagrada earthshot sploh dobila ime, je bila Jacinda ena prvih ljudi, s katerimi sem govoril, njena spodbuda in nasveti pa so bili ključni za zgodnji uspeh nagrade," pa je povedal princ William.

Njena "vseživljenjska predanost podpiranju trajnostnih in okoljskih rešitev" in njene izkušnje bodo "prinesle bogat dodatek novega razmišljanja", je še sporočil.

Princ William je ustanovil nagrado earthshot za financiranje projektov, katerih cilj je rešiti planet Zemlja. Na lanski podelitvi sta skupaj s soprogo Kate nagrade podelila petim podjetjem iz Združenega kraljestva, Indije, Avstralije, Kenije in Omana.

Ardern lani nadomeščala Williama

Jacinda Ardern in princ William sta sicer že večkrat sodelovala. Nekdanja premierka Nove Zelandije se je septembra 2022 udeležila srečanja Earthshot Prize Innovation Summit v New Yorku, kjer je govorila v imenu princa Williama, ki je po smrti pokojne kraljice Elizabete ostal v Združenem kraljestvu.

Julija lani je še kot premierka obiskala Kensingtonsko palačo, William pa je leta 2019 s Kate obiskal preživele po terorističnem napadu na cerkev v Christchurchu.

Ardern po navedbah Reutersa sicer od odstopa deluje tudi kot neplačana posebna odposlanka organizacije Christchurch Call, ki jo je soustanovila leta 2019, da bi združila tehnološka podjetja in države v boju proti ekstremizmu.