Trump pravi, da je medijski cirkus izbruhnil samo zato, ker je Carrie zelo lepa. Foto:
Trump pravi, da je medijski cirkus izbruhnil samo zato, ker je Carrie zelo lepa. Foto:
Donald Trump in Carrie Prejean
Čeprav je Prejeanova 'pozabila' razkriti, da je v najstniških letih pozirala gola, ji je Donald Trump dovolil obdržati krono mis Kalifornije. Foto: EPA
Carrie Prejean
Ena od organizacij, ki ščiti svetost poroke, Nacionalna organizacija za poroko, je njeno podobo uporabila za svojo kampanjo, Prejeanova pa je po tekmovanju večkrat nastopila v obrambo svojega stališča tudi na različnih zborovanjih istomislečih. Foto: EPA

Tako se je odločil lastnik tekmovanja za Miss ZDA, "slovenski zet" Donald Trump, sicer že tradicionalno usmiljen do lepih deklet. Spomnimo, da je tudi leta 2006 je "pomilostil" nekdanjo Miss ZDA Taro Conner, ko je pravi pretres povzročilo odkritje, da je 20-letnica v enem izmed newyorških klubov pila alkohol (v ZDA je namreč zakonita starost za uživanje alkohola še vedno 21 let).

Politično sporen odgovor na tekmovanju za mis
Zgodba okoli letošnje Miss Kalifornije in druge spremljevalke Miss ZDA Carrie Prejean pa je veliko bolj politična. Njen odgovor na vprašanje na aprilskem finalu tekmovanja za Miss ZDA, kaj meni o homoseksualnih porokah, je sprožil gromozanski medijski cirkus, ki je vpletel skrajneže tako na eni in drugi strani, ameriškim televizijam pa dal priložnost za oddih od resnih tem, kot so reševanje gospodarske krize, naraščanje brezposelnosti in vojne.

Carrie Prejean je povedala, da je po njenem mnenju poroka mogoča le med moškim in žensko, in večina opazovalcev se strinja, da je zaradi tega izgubila krono. Nanjo so se nemudoma vsule kritike zagovornikov istospolnih porok, hkrati pa je postala junakinja nasprotnikov državnega blagoslova homoseksualnih zvez.

Hudič je le ni spravil v skušnjavo
Prejeanova ostaja prepričana, da je dala pravi odgovor. V poznejših medijskih nastopih je pojasnila, da jo je hudič sprva spravljal v skušnjavo, da bi odgovorila drugače in zmagala na tekmovanju. Potem pa je glas povzdignil Bog in ji povedal, da naj raje ostane iskrena do sebe in naj se drži svojih vrednot, zato je odgovorila odkrito, tako kot misli. "Odgovor ni bil politično korekten, je bil pa svetopisemsko korekten," je povedala za televizijo NBC dva dni po tekmovanju za Miss ZDA.

"Vojna" je postala še resnejša, ko so se pojavile njene napol gole fotografije iz preteklosti, saj pravila tekmovanja za misice tovrstno "navduševanje moškega občinstva" prepovedujejo. Organizatorji tekmovanja za Miss Kalifornije so dejali, da lahko dekle zaradi njih zadrži naslov, vendar pa bo vrhovni razsodnik lastnik tekmovanja Donald Trump.

Trump: "Smo v 21. stoletju"
Ta je okrcal medije, da so napadli Prejeanovo zaradi odgovora, ki ga je o istem vprašanju med drugimi dal tudi sedanji predsednik ZDA. Pri tem je dodal, da si je komisija dodobra ogledala sporne fotografije in da se mu zdijo ne le povsem v redu, ampak nekatere med njimi naravnost čudovite. "Smo v 21. stoletju," je dejal Trump in dodal, da je cirkus izbruhnil le zato, ker je Prejeanova zelo lepa.

A. K.