Poročila sta se leta 2011. Foto: Reuters
Poročila sta se leta 2011. Foto: Reuters
Koledar krasi zaljubljeni kraljevi par. Kmalu se jima bo pridružil sin. Foto: Facebook Royal Highness

Pred dnevi je butanska palača v svet poslala prvo fotografijo noseče kraljice.

Kraljevi par je tako kot vsako leto posnel koledar, ki je med drugim uradni koledar butanske vlade. Na fotografiji, ki krasi mesec januar, kralj in kraljica pozirata pred palačo, kralj pa svojo drago drži za nosečniški trebuh.

35-letni kralj in deset let mlajša kraljica pričakujeta sina. "Počaščen sem, da se bova z Džetsun kmalu razveselila rojstva sina," je v uradni izjavi povedal Džigme. Dodal je: "Svojega sina imam za srečneža, saj se bo rodil v blagoslovljeni deželi. Tu imamo mir, varnost in srečo."

V eni izmed najbolj odmaknjenih držav na svetu javno izkazovanje ljubezni ni običajno, prav kralj pa postavlja nove "smernice" - ne skriva ljubezni do kraljice niti med opravljanjem uradnih dolžnosti, kraljico tako drži za roko, javno pa govori tudi o ljubezni do kraljice.

Tradicijo sta prvič sicer prekinila že na svoji poroki leta 2011, ko sta se poljubila pred vsemi svati.

Na poročni obred, ki je potekal v samostanu iz 17. stoletja, ni bil povabljen nihče izmed tujih dostojanstvenikov ali članov kraljevih družin. So pa zato poroko kralja Kesarja tri dni proslavljali po celotnem Butanu. Poroko je v živo prenašala državna televizija.

Izbranka neplemiškega rodu
Kralj je študiral v ZDA in v Angliji, diplomiral je na Oxfordu. Na prestol se je povzpel ob začetku demokracije leta 2008 v Butanu. Njegova izbranka je hčerka pilota in je približno 700.000 prebivalcev Butana očarala s svojo lepoto. Tudi ona je študirala v Londonu, navduševala pa naj bi se nad košarko, slikanjem in drugimi upodabljajočimi umetnostmi.