V čast Putinovega obiska so priredili številne slovesnosti. Foto: Reuters
V čast Putinovega obiska so priredili številne slovesnosti. Foto: Reuters

Vladimir Putin in Kim Džong Un sta se med drugim obiskom v Severni Koreji, kjer je Putina v Pjongjangu pozdravila navdušena množica, medsebojno bogato obdarovala.

Putin je severnokorejskemu voditelju, ki velja za avtomobilskega navdušenca, podaril tudi luksuzno limuzino ruskega proizvajalca Aurus. Kim ima tako že dve taki vozili – prvo mu je ruski predsednik podaril že letošnjega februarja.

Avtomobil Aurus Senat, čigar retroobliko je navdihnila sovjetska limuzina ZIL, je sicer uradni ruski predsedniški avtomobil, Putin se je maja z njim peljal tudi na svojo inavguracijsko slovesnost v Kremlju. Visoki ruski uradnik je prejšnji mesec dejal, da bo Rusija letos začela izdelovati luksuzne avtomobile Aurus v nekdanji Toyotini tovarni v Sankt Peterburgu. Po podatkih ruske analitske agencije Autostat je bilo letos v Rusiji prodanih 40 avtomobilov znamke Aurus.

Severni Korejec, ki so ga že opazili v maybachu, mercedesih, rolls-roycih in lexusu, ima sicer bogato zbirko luksuznih tujih vozil. Ta so bila najverjetneje pretihotapljena – Varnostni svet ZN-a namreč prepoveduje izvoz luksuznega blaga v Severno Korejo.

Poleg limuzine je Putin – ki je Kimu, ko je severnokorejski voditelj lani septembra obiskal vzhodno Rusijo, na njegovo veliko veselje pokazal enega od črnih oklepnih vozil – temu med tokratnim obiskom podaril tudi čajni servis in posebno bodalo.

Medtem je Putin, v čigar čast so priredili številne slovesnosti, v severnokorejski prestolnici prejel različne umetnine, tudi doprsne kipe, ki prikazujejo njegovo podobo.