Zvezda je rojena. Foto: EPA
Zvezda je rojena. Foto: EPA
Quvenzhané v kategoriji za najboljšo glavno žensko vlogo delajo družbo še Naomi Watts, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence in Emanuelle Riva. Foto: Reuters
V času snemanja ji je bilo komaj šest let. Foto: EPA
Z režiserjem Zveri južne divjine, Benhom Zeitlinom. Foto: Reuters
Z Emanuelle Rivo, najstarejšo nominiranko za glavno žensko vlogo. Foto: Facebook

Quvenzhané, rojena v Louisiani 28. avgusta 2003, je hči učiteljice Qulyndreie in voznika tovornjaka Venjieja. "Quven", prvi del njenega imena, združuje imeni njenih staršev, medtem ko "zhané" pomeni "vila" v svahiliju. V družini so sicer štirje otroci - poleg Quvenzhané še Qunyquekya, Venjie Jr. in Vejon.
Dekletce je bilo staro komaj pet let, ko je šlo na avdicijo za Zveri južne divjine, čeprav so tam iskali igralko, staro med šest in devet let.
"Mama mi je rekla, da mi manjka leto dni. A sva vseeno šli in se delali, da ni nič narobe," je povedala Quvenzhané. Premagala je 4.000 drugih kandidatk (ustrezne starosti) in se izkazala za odlično izbiro za upodobitev lika Hushpuppy. Dekletce pravi, da je precej podobno svojemu fiktivnemu liku - tudi ona ima rada živali in uživa v pustolovščinah.
Režiser Benh Zeitlin pa je povedal, da ko je videl "Nazie", je nemudoma vedel, da je našel tisto, kar je iskal, in je prilagodil scenarij filma tako, da je ustrezal njeni odločni osebnosti. V času snemanja je bila Quvenzhané stara komaj šest let.

Nagrade kar dežujejo, a je kljub temu presenetila mnoge, ko ji je uspelo priti še med peterico v boju za prestižnega oskarja. Oskarjevki Marion Cotillard, ki je bila tako odlična v Rji in kosti, je denimo nominacija za las ušla.
Najmlajši do zdaj
Zveri južne divjine, "majhen" neodvisni film, ki je slavil na Sundanceu, je s štirimi nominacijami nedvomno največje presenečenje letošnjih oskarjev in je Wallisovi odprl pot v višjo ligo. Ponudbe že padajo, njena naslednja vloga pa bo ob boku Paula Giamattija, Brada Pitta in Michaela Fassbenderja v filmu Twelve Years a Slave.

Do zdaj je za najmlajšo nominiranko v glavni ženski igralski kategoriji veljala Keisha Castle-Hughes, ki je bila stara 13 let, ko je bila nominirana za vlogo v Legendi o jezdecu kitov.
Wallisova je tretja najmlajša oseba, nominirana za oskarja v kateri koli izmed štirih igralskih kategorij - Justin Henry je bil star 8 let in 276 dni, ko je bil leta 1980 nominiran za najboljšo stransko vlogo v Kramer proti Kramerju, Jackie Cooper pa je bil star devet let in 20 dni, ko je bil leta 1931 nominiran za glavno moško vlogo za Skippyja.
Riva najstarejša
Če Quvenzhané zmaga, bo najmlajša dobitnica oskarja - trenutno je to Tatum O'Neal, ki je bila stara 10 let in 148 dni, ko je leta 1974 prejela kipec za najboljšo stransko igralko v Papirnatem mesecu. Anna Paquin je bila stara 11 let in 240 dni, ko je leta 1994 zmagala v isti kategoriji za Klavir. Najmlajša dobitnica oskarja za glavno žensko vlogo pa je Marlee Matlin, ki je oskarja za Otroke manjšega Boga leta 1987 prejela v starosti 21 let in 218 dni.

Wallisova se bo za kipec udarila z Jessico Chastain (00:30 - Tajna operacija), Jennifer Lawrence (Siver Linings Playbook), Naomi Watts (Nemogoče) in Emmanuelle Riva (Ljubezen).
Francoska veteranka Riva, najstarejša nominiranka v glavni igralski kategoriji, bo dopolnila 86 let prav 24. februarja, ko podeljujejo oskarje. Protagonistka depresivne in naturalistične Hanekejeve drame o umiranju je druga najstarejša nominiranka v igralskih kategorijah - najstarejša je bila Gloria Stuart, leta 1997 nominirana za stransko vlogo v Titaniku. Stara je bila 87 let. Stuartova je umrla leta 2010.
Mimogrede, Zveri južne divjine še lahko ujamete na sporedu Cankarjevega doma.