Odvetnik R. Kellyja je za revijo Billboard povedal, da je dokumentarna serija polna laži, sodelujoči v seriji pa so se po njegovem mnenju na njegovega klienta spravili zaradi lastnih koristi. Foto: Reuters
Odvetnik R. Kellyja je za revijo Billboard povedal, da je dokumentarna serija polna laži, sodelujoči v seriji pa so se po njegovem mnenju na njegovega klienta spravili zaradi lastnih koristi. Foto: Reuters

Potem ko je luč sveta ugledal dokumentarec, ki v šestih delih prek intervjujev razkriva temačno plat R. Kellyja, so se na sodelujoče v seriji obrnili tudi preiskovalci in tožilci.

V dokumentarcu Surviving R. Kelly (Preživeti R. Kellyja) so poleg glasbenikovih sorodnikov, prijateljev in sodelavcev spregovorile tudi ženske, ki glasbeniku očitajo, da je svojo moč in vpliv skoraj 20 let izrabljal za spolno in fizično zlorabljanje deklet.

"Brez vas ne moremo najti pravice"

Geralda Griggsa, odvetnika družine Joycelyn Savage, ene od žensk, ki je v dokumentarcu spregovorila o zlorabah, je že kontaktiral okrožni tožilec Fultona v Georgii.

Po pisanju CNN-a bo preiskava stekla tudi v prestolnici Illinoisa Chicagu, kjer je tožilec že stopil v stik z dvema družinama, ki sta v dokumentarcu na račun glasbenika izrekli nekaj hudih obtožb. Državna tožilka Illinoisa Kimberly Foxx pa je že pozvala vse žrtve, naj se zglasijo na policiji. "Prosim javite se. Navedb o zlorabah ne moremo preiskati brez prič in žrtev. Brez vas ne moremo najti pravice," je povedala tožilka Foxx.

Nekatere radijske postaje v ZDA so se po objavi dokumentarca odločile, da glasbe R. Kellyja, ki je v svoji glasbeni karieri nanizal kar nekaj uspešnic, ne bodo več predvajale.

Odvetnik R. Kellyja Steve Greenberg je pozive tožilke označil za smešne in dodal, da "če na tak način iščeš priče in žrtve, na koncu dobiš kup neutemeljenih obtožb."

Prvi škandal sega v leto 1994

Prvi škandal, v katerega je bil vpleten R. Kelly, se je zgodil leta 1994, ko se je takrat 27-letni pevec poročil s 15-letno vzhajajočo zvezdnico, zdaj že pokojno pevko Aaliyah. Zakon je bil leto kasneje razveljavljen na zahtevo njene družine. Leta 2008 se je moral zagovarjati zaradi obtožb o otroški pornografiji, a je bil oproščen. Lani pa so se znova pojavile navedbe, da naj bi imel R. Kelly na svojih posestvih v Illionisu in Georgii več spolnih suženj, ki naj bi izpolnjevale njegove želje in bile v primeru prekrškov kaznovane, šlo naj bi za nekakšen "spolni kult". Tudi glede tega ni bil nikoli uradno obtožen.