O prisluškovanju Kate Middleton, princu Williamu in princu Harryju ga niso spraševali, da bi kraljevi družini prihranili sramoto, saj je sojenje javno. Foto: Reuters
O prisluškovanju Kate Middleton, princu Williamu in princu Harryju ga niso spraševali, da bi kraljevi družini prihranili sramoto, saj je sojenje javno. Foto: Reuters
Sojenje Goodmanu še ni končano. Foto: EPA

Časopis medijskega magnata Ruperta Murdocha je vodstvo julija 2011, po škandalu zaradi vdora v telefone znanih osebnosti in navadnih državljanov, ukinilo, v javnost pa še vedno prihajajo nove in nove obtožbe. V povezavi s škandalom je policija aretirala tudi nekdanjega urednika rubrike o britanski kraljevi družini Cliva Goodmana, ki mu sodijo zaradi izjave, da so nekatere podatke v zameno za plačilo dobivali tudi od policistov.

Goodman je bil v preteklosti že obtožen nezakonitega vdiranja v telefone znanih osebnosti, vendar ga, kot trdi sam, takrat niso želeli povezati s Kate Middleton in princem Williamom, čeprav so vedeli, da jima je prisluškoval. S tem so želeli kraljevi družini prihraniti "sramoto", saj je bilo sojenje javno, je povedal. Nove informacije o svojem početju pa je nekdanji novinar razkril na sodišču, potem ko so mu zagotovili, da teh podatkov ne bodo uporabili proti njemu in da mu ne bodo še enkrat sodili zaradi vdiranja v telefone, poroča The Guardian.

Vojvodinja Catherine je tarča medijev postala leta 2004, ko so jo paparaci prvič ujeli v objemu princa Williama. Zaradi izjemne priljubljenosti so ju mediji spremljali na vsakem koraku, pritisk pa ni popustil niti po tem, ko so njeni odvetniki medije pozvali, naj mladenko in njeno družino pustijo pri miru. Stvari so šle tako daleč, da sta se zaljubljenca spomladi leta 2007 za nekaj časa razšla, saj Kate ni mogla več prenesti medijskega pritiska. Ko sta se pozneje spet znašla v objemu, so za Williamovo izbranko organizirali varovanje, britanski mediji pa so se z Buckinghamsko palačo dogovorili, da nad dekle ne bodo več pošiljali hord paparacev.

Prav v tistem obdobju pa se je dogajalo tudi prisluškovanje. Goodman je priznal, da je leta 2006 in 2007 večkrat vdrl v telefonski odzivnik vojvodinje Cambriške (skupaj kar 155-krat), princa Williama (35-krat) in princa Harryja (devetkrat). Z informacijami o njihovem zasebnem življenju pa je nato polnil rumene strani časopisa News of the World.

Nekdanji novinar je bil sicer že obsojen za prisluškovanje nekaterim osebam, med njimi pa ni bilo prej omenjenih članov kraljeve družine. Ko so ga zdaj na sodišču vprašali, ali je prisluškoval še komu, je dejal, da se ne spominja natančno. Ob zatrditvi, da še enega sojenja zaradi prisluškovanja ne bo, pa je javnosti razkril resnico. Pri tem je zanikal, da je svoje početje prikrival in se izgovarjal, da je med sojenjem večkrat zbolel.

Na zatožni klopi poleg Goodmana sedita tudi nekdanja odgovorna urednica "ugasnjenega" tabloida Rebekah Brooks in nekdanji medijski svetovalec premierja Davida Camerona in urednik tabloida Andy Coulson.