Tom Moore je začel s 100 krogi po svojem dvorišču, nato pa cilj podvojil. Foto: Reuters
Tom Moore je začel s 100 krogi po svojem dvorišču, nato pa cilj podvojil. Foto: Reuters

"Vse najboljše za 100. rojstni dan, stotnik Tom Moore, junak, ki je zbiral denar za nacionalni zdravstveni sistem, 30. aprila 2020," je napis, s katerim se je britanska pošta poklonila nacionalnemu junaku in s katerim bodo ožigosane vse pošiljke do 30. aprila, ko bo Moore dopolnil 100 let.

Moore je zaslovel pred dobrima dvema tednoma, ko se je odločil s svojo hojico prehoditi 100 dolžin svojega vrta še pred dopolnjenim 100. rojstnim dnem, sočasno pa s tem zbiral denar. Ker je zastavljeni cilj, 1000 funtov in 100 krogov dosegel le malo po tem, je denar zbiral še naprej – pa tudi hodil. Na računu, namenjenemu britanskemu zdravstvenemu sistemu (NHS), se je nato le v nekaj dneh zbralo več kot 20 milijonov funtov, do danes pa doseglo že skoraj 30 (33 milijonov evrov).

Moore so pred dnevi že obiskali predstavniki Guinnessove knjige rekordov in mu izročili potrdilo o postavljenem svetovnem rekordu. Foto: Reuters
Moore so pred dnevi že obiskali predstavniki Guinnessove knjige rekordov in mu izročili potrdilo o postavljenem svetovnem rekordu. Foto: Reuters

Veteran druge svetovne vojne je tako v hipu postal narodni junak, ki ga v dneh pred rojstnim dnem zasipavajo s čestitkami in dobrimi željami. "Kar je stotnik Moore dosegel, je res nekaj fantastičnega, in to se kaže tudi v dobrih željah, ki zanj prihajajo z vsega sveta," je dejal David Gold z britanske Kraljeve pošte. "In ker si Kraljeva pošta želi pomagati, povezovati državo v teh izzivov polnih časih, nam je v čast, da lahko izdamo posebno znamko ob praznovanju njegovega 100. rojstnega dne," je še dodal.

V teh dneh je sicer pošta praktično zasuta z voščilnicami, pošiljkami in pismi, namenjenimi Tomu Mooru, zaradi česar so morali že reorganizirati delo v sortirnici v Južnem Midlandsu, je pojasnil in dodal, da so mu že v tednu pred rojstnim dnem dostavili več kot 100.00 rojstnodnevnih voščilnic.

Rekordni vzpon na vrh lestvice najbolj poslušanih skladb

Moore pa je prejšnji teden postavil še en rekord. Skupaj s pevcem Michaelom Ballom sta namreč skupaj (na daljavo) posnela priredbo skladbe You'll Never Walk Alone zasedbe Gerry & The Pacemakers, izkupiček od prodaje singla pa prav tako namenila posebnemu skladu za NHS. Singel se je v zgolj enem tednu povzpel na vrh lestvice najbolj predvajanih skladb, s čimer je Moore postal prvi (skoraj) stoletnik, ki mu je to uspelo. Do zdaj so sicer prodali dobrih 82.000 izvodov skladbe, poroča BBC.