Skupaj sta slavila na oskarjih. Foto: AP
Skupaj sta slavila na oskarjih. Foto: AP

Dosežki britansko-ameriškega filmskega ustvarjalca Christopherja Nolana se nadaljujejo. Potem ko je za svoje delo v filmski uspešnici Oppenheimer nedavno prejel oskarja, se bo kmalu lahko pohvalil tudi z viteškim nazivom, ki mu ga bodo podelili za zasluge na področju filma.

Pred imenom režiserjem, ki je sodeloval tudi pri filmih Medzvezdje (Interstellar), Izvor (Inception) in trilogiji o Batmanu, bo tako stala tudi beseda sir.

Ista čast bo pripadla tudi njegovi ženi, filmski producentki Emmi Thomas, s katero se je poročil leta 1997 – ta bo prejela naziv dame, kar je ženski ekvivalent sira.

Seznam priznanj, ki ga je priporočil premier Rishi Sunak, vključuje tudi konservativne politike in voditelje tehnološke industrije. Viteški naziv bosta dobila tudi Demis Hassabis, izvršni direktor Googlovega DeepMinda, ter milijarder, poslovnež in donator Konservativne stranke Mohamed Mansour, ki je prejel viteški naslov za poslovne, dobrodelne in politične storitve. Njima se bosta pridružila konservativca Philip Davies in Mark Spencer.

Naziv dame bosta dobili tudi konservativki Tracey Crouch in Harriett Baldwin.

Matthewu Cliffordu, svetovalcu britanske vlade za umetno inteligenco, in podjetniku Ianu Hogarthu, predsedniku inštituta za varnost umetne inteligence je bil dodeljen poveljnik reda britanskega imperija (Commander of the Order of the British Empire – CBE). Častno priznanje CBE je za prispevek v ustvarjalnih industrijah dobil tudi eden izmed izvršnih direktorjev Netflixa Ted Sarandos.