Dennis Rodman se je vrnil v Severno Korejo, ki jo je prvič obiskal konec februarja letos. Foto: Reuters
Dennis Rodman se je vrnil v Severno Korejo, ki jo je prvič obiskal konec februarja letos. Foto: Reuters

Preden je pristal v Pjongjangu, kamor je odletel iz Pekinga, je zbranim novinarjem na krovu letala dejal, da je srečanje s severnokorejskim predsednikom, ki je velik košarkarski navdušenec, preprosto "košarkarski diplomatski obisk mojega prijatelja Kima".

Temnopolti dvometraš sicer ostaja najbolj znani Američan, ki je obiskal Kim Džong Una, odkar je leta 2011 na čelu države nasledil svojega očeta.

Vrnitev po pol leta
Rodman je najbolj zaprto državo na svetu, države, ki jo ves svet gleda postrani in s prstom kaže na njen jedrski program, prvič obiskal spomladi letos, ko je tja odpotoval v družbi članov košarkarske zabavljaške skupine Harlem Globetrotters.

51-letnik, ki je nekoč veljal za enega najboljših skakalcev v Ligi NBA, v kateri je osvojil tudi pet naslovov prvaka, je v Severni Koreji snemal dokumentarni film, vodil košarkarski tabor za otroke, v družbi prijatelja Kima si je ogledal tekmo med severnokorejskimi in ameriškimi košarkarji.

Ameriške oblasti takrat niso želele komentirati Rodmanovega srečanja s Kim Džong Unom. "Zasebno lahko vsak Američan sprejeme kakršno koli odločitev," je takrat izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Patrick Ventrell.