Leta 2012 na premieri filma Rock of Ages. Foto: EPA
Leta 2012 na premieri filma Rock of Ages. Foto: EPA

Russell Brand, ki je kot stand-up komik v Veliki Britaniji zaslovel na začetku tega tisočletja, se spoprijema s hudimi obtožbami štirih žensk, ki so ga poznale v obdobju med letoma 2006 in 2013, ko je bil na vrhuncu slave. Ena izmed njih trdi, da jo je posilil, preostale tri so ga obtožile spolnega napada, vsaj dva domnevna napada sta se zgodila v Los Angelesu. Ena izmed žensk, ki so želele ostati anonimne, je tudi povedala, da je bila fizično in čustveno zlorabljena, druga je še delila, da naj bi bila ob napadu v Londonu stara zgolj 16 let, Brand pa 31.

Britanski igralec Brand obtožen posilstva in spolnih napadov

Odločitev, da ga ne bo prijavila, naj bi vsaj ena izmed žensk sprejela zato, ker je menila, da njene besede proti njegovim ne bi veljale nič. Za tuje medije, ki so opravili raziskavo (The Sunday Times, The Times of London in Channel 4 Dispatches), so ženske povedale, da so bile svojo zgodbo pripravljene povedati šele potem, ko so se nanje obrnili novinarji. Nekatere so pobudo za odločitev, da spregovorijo, navedle njegovo vedno večjo vidnost v vlogi spletnega vplivneža za dobro počutje. Brand se je namreč v zadnjih letih prelevil tudi v političnega komentatorja in vplivneža, ki je na YouTubu objavljal videoposnetke o temah, kot sta osebna svoboda in pandemija covida-19, poroča AP.

Še preden so bile zgodbe objavljene, je 48-letnik, ki je znan zaradi svojega nezaslišanega vedenja in norčevanja, na spletu objavil videoposnetek, v katerem je zanikal obtožbe, ki so bile opisane v dveh "izjemno skrb vzbujajočih pismih" ene izmed televizijskih družb in časopisa. "Med to litanijo osupljivih, precej baročnih napadov je nekaj zelo resnih obtožb, ki jih v celoti zavračam," je dejal in dodal, da se trditve nanašajo na čas, ko je delal v komercialnih vodah.

"Takrat sem bil ves čas v časopisih, igral sem v filmih in bil zelo, zelo promiskuiteten – o tem sem že obsežno pisal v svojih knjigah, ” je še nadaljeval in poudaril, da so bila vsa takratna razmerja vedno popolnoma sporazumna, glede vsega pa je bil vedno odkrit, po njegovem mnenju morda skoraj preveč. "Ko vidim, da se je odkritost sprevrgla v nekaj kriminalnega, kar popolnoma zanikam, se sprašujem, ali je v igri skriti namen," je dejal zvezdnik, ki je igral tudi v hollywoodskih filmih, in tako namignil, da so te govorice del organiziranega in usklajenega napada, ki ga želi diskreditirati zaradi njegovih stališč. Brand je bil namreč tarča kritik, ker je večkrat izrazil, da je skeptičen glede cepiv proti covidu-19, obenem je imel tudi intervjuje s spornimi voditelji podkastov, kot je Joe Rogan.

Literarna agencija Tavistock Wood, ki naj bi zastopala Branda, je CNN-u sporočila, da je igralec leta 2020 "kategorično in ognjevito zanikal obtožbo" ženske, ki je bila stara 16 let, ko naj bi spoznala Branda. Zdaj pa pri agenciji menijo, da jih je zavedel, zato so z njim že prekinili sodelovanje.