Gosling je redka 'sorta' Hollywooda: ostaja zvest svojemu izboru vlog in ne obožuje zvezdniškega življenjskega sloga. Foto: Interview
Gosling je redka 'sorta' Hollywooda: ostaja zvest svojemu izboru vlog in ne obožuje zvezdniškega življenjskega sloga. Foto: Interview
V filmu Drive bo igral kaskaderja. Foto: Interview
Beležnica mu je prinesla trumo oboževalk in (zdaj že nekdanje) dekle - soigralko in rojakinjo Rachel McAdams. Foto: Interview

29-letni kanadski igralec tako na naslovnici novembrske številke revije Interview pozira v nalivu, oblečen v Burberryjev suknjič in majico Dolce & Gabbana. Za revijo ga je intervjuval stari znanec iz Pisarne Steve Carell, ki z Ryanom igra v prihajajočem filmu Crazy, Stupid, Love.
Gosling, ki mu mnogi napovedujejo drugo oskarjevsko nominacijo za film Blue Valentine, je o seriji fotografij v dežju povedal: "Fotografije so v bistvu jaz v tesnih, mokrih majicah in usnjenih jaknah, ko hodim naokoli po dežju in se delam, da sem precej boj 'kul', kot sem v resnici."
O tem, da ga pogosto zamenjujejo z drugim slavnim kanadskim Ryanom, je dejal: "Ne morem povedati, kolikokrat me ljudje sprašujejo: 'Si ti Ryan?' Potem me slikajo in v tistem trenutku ugotovijo, da nisem Ryan Reynolds."

O eni izmed svojih bolj nepozabnih vlog pa: "Zdi se, da sem še pred kratkim nastopal v seriji Mladi Herkul, v kateri sem bil umetno porjavel, nosil oprijete usnjene hlače in se boril z namišljenimi pošastmi."

Ti dnevi so nedvomno za njim. Čeprav lahko v Hollywoodu na hitro obogatiš in zasloviš, če igraš akcijske junake, se je Ryan Gosling kljub temu odločil, da si bo zgradi kariero na vztrajnem zavračanju tovrstnih vlog, in raje posega po kompleksnejših.

Od morilca do zasvojenca
Praktično od samega začetka so bile Goslingove izbire osvežujoče težavne in nelahkotne: v svoji prvi večji filmski vlogi v Verniku (2001) je igral zmedenega, sebe prezirajočega antisemita, bil s krekom zasvojen učitelj v Half Nelsonu (2006), narcisoidni morilec v Številkah za umor (2002), študent s samomorilskim nagnjenjem v Ostani (2005) in asocialen mladenič, zaljubljen v napihljivo lutko v Lars and the Real Girl (2007).
Vmes je v "mainstream" zataval le ob zelo redkih priložnostih - v Zlomu (2007) je igral ob boku Anthonyja Hopkinsa, s solzavo romantično dramo Beležnica (2004) pa si je pridobil trumo dekliških oboževalk. "Izjemno" in "zapleteno" sta dobri besedi za opis Goslingovega dozdajšnjega igralskega opusa. Po Larsu se je za tri leta umaknil iz filmov in se posvetil glasbeni karieri s svojo indie skupino Dead Man's Bones.
Zdaj se vrača v Hollywood z velikimi koraki. Posnel je tri nove filme, od katerih bosta dva premiero doživela v naslednjem mesecu. Prvi, All Good Things, je drama o bogatem dediču, čigar žena skrivnostno izgine, drugi, Blue Valentine, pa predstavlja temačno, neolepšano podobo nemogoče ljubezni in razpadajočega zakona. To je majhen, intimen film brez kančka bleska, Gosling in Michelle Williams pa na velika platna prineseta najsenzibilnejši in najmočnejši predstavi letošnje sezone.

Koreografija z Britney in Justinom
Gosling ob tem trenutno snema neodvisni akcijski triler Drive o kaskaderju, ki dela na črno kot voznik avtomobilov za pobege, za svoj novi politični film Marčne ide pa ga je lastnoročno izbral George Clooney. A še prej bo pokazal, kako mu gredo komične vloge - v Crazy, Stupid, Love igra ob boku Julianne Moore, Emme Stone in Steva Carella.
Za to priložnost je verjetno moral obuditi vse svoje znanje iz otroških dni, ko je bil član Mickey Mouse Cluba s Christino Aguilero, Britney Spears in Justinom Timberlakom. "Bilo je kar malo depresivno, ker ko sem prišel tja, so ugotovili, da se ne morem primerjati z nekaterimi drugimi otroki tam. Spominjam se, da so enkrat nas štiri postavili v neko plesno koreografijo, a sem tako 'fušal', da so me postavili na konec, da so me lahko pozneje izrezali s posnetka," se dni s poznejšimi popzvezdniki spominja Ryan.
Danes se mu to ne bi več zgodilo.