Charley Pride in Carol Sutton. Foto: AP
Charley Pride in Carol Sutton. Foto: AP

76-letna Suttonova, veteranska igralka iz New Orleansa, je med drugim igrala v Jeklenih magnolijah, Pobegli poroti, Queen Sugar, seriji Treme in pred kratkim v HBO-jevi seriji Lovecraft Country.

Novico je na Twitterju sporočila županja New Orleansa LaToya Cantrell, ki je zapisala, da je bila Suttonova "praktično kraljica neworleanškega gledališča, ki je desetletja kraljevala odrskim deskam po vsem mestu".

"Svet se je bo morda spomnil iz njenih predstav v filmih in televiziji, mi pa se jo bomo vedno spominjali po njeni avtoritativni odrski navzočnosti, njenih bogato upodobljenih likih in srčnosti, ki jo je delila z ekipami v predstavah, kot sta 4000 milj in Grozdna jagoda v soncu. Naj počiva v božjem spokoju," je zapisala županja.

Pride je bil največji temnopolti zvezdnik countryja. Foto: AP
Pride je bil največji temnopolti zvezdnik countryja. Foto: AP

Charley Pride: Afroameričan v countryju

V ZDA pa žalujejo tudi za 86-letnim Charleyjem Pridom, ki je kot Afroameričan postavljal mejnike v sicer belem svetu countryja. Pride, ki je zaslovel v 60. letih, je bil prvi temnopolti Američan, ki mu je uspelo priti v Dvorano slavnih countryja.

Čeprav ni bil prvi temnopolti pevec countryja, pa je v času rasnih napetosti v državi postal eden njegovih največjih zvezdnikov. Osvojil je tri grammyje, leta 2017 pa nagrado za življenjsko delo. Njegova glasbena kolegica Dolly Parton, ki je Prida označila za enega svojih najdražjih in najstarejših prijateljev, je dejala, da je popolnoma strta zaradi novice o njegovi smrti.

Pride je bil rojen leta 1934, sin obiralca bombaža iz Misisipija, in je služil v vojski, igral bejzbol in delal v talilnici, preden je zašel v glasbene vode. 52 njegovih pesmi se je uvrstilo v TOP 10 countryja, vključno z uspešnicama All I Have to Offer You (Is Me) in Kiss An Angel Good Mornin'.

"Nismo še barvno slepi, smo pa naredili nekaj korakov več po poti, in rad si domišljam, da sem k temu tudi sam nekaj prispeval," je zapisal v svoji knjigi spominov.