Zachary Quinto trenutno promovira svoj novi film Margin Call, v katerem mu družbo delajo Kevin Spacey in Jeremy Irons. Foto: Reuters
Zachary Quinto trenutno promovira svoj novi film Margin Call, v katerem mu družbo delajo Kevin Spacey in Jeremy Irons. Foto: Reuters
Quinto je o svoji spolni usmerjenosti pisal tudi na svojem blogu. Foto: Reuters

34-letnemu igralcu je oči odprla njegova osemmesečna vloga v gledališki različici Angelov v Ameriki. Quinto je upodobil Louisa Ironsona, moškega, ki zapusti svojega fanta, potem ko ta zboli za aidsom.

Quinto je ob tem svoje delo v igri označil za "vlogo, ki mi je v vsej igralski karieri predstavljala največji izziv, a se je obenem najbolj izplačala". "Istočasno pa mi je kot geju vzbudila občutek, da je še vedno treba napraviti veliko, še vedno je treba preučiti in nasloviti cel kup vprašanj," je še dodal za revijo.

Ko je pozneje v intervjuju tema nanesla na uzakonitev porok istospolno usmerjenih, se je igralec še enkrat označil za "geja". Quinto pravi, da ko govorimo o drugačnih pravicah in obravnavi, ki pride s homoseksualnostjo, vse skupaj obkroža "oblak brezupnosti". "Od kod ta neenakost in zakaj se ne moremo kot kultura in kot družba poglobiti globlje v to? Neznansko nas je strah soočenja s samimi sabo."

Pohvale oboževalcev
Ameriški igralec dolgo ni želel odgovarjati na vprašanja o svoji spolni usmerjenosti, čeprav je vedno bil glasen podpornik žrtev ustrahovanj na podlagi istospolne usmerjenosti in je igral vrsto gejevskih vlog.
A k odkritosti ga je spodbudil nedavni samomor več let ustrahovanega gejevskega najstnika Jameyja Rodemeyerja. Ko je izvedel za to, je v blogu na svoji strani zapisal sledeče: "Po Jameyjevi smrti mi je postalo nemudoma jasno, da živeti kot gej, ne da bi to javno priznal, preprosto ni dovolj, da bi s tem kakor koli pomembno prispeval k ogromnemu delu, ki leži pred nami na poti do popolne enakosti."

S svojim jasnim in glasnim priznanjem je igralec zdaj požel vsesplošno odobravanje oboževalcev, poroča Hollywood Reporter. "Čestitke Zacharyju Quintu, da je resnično imel jajca in priznal," je na Twitterju sporočil nekdo, medtem ko neka druga "twitterašica" meni, da bo "še srečnejša, ko spolna usmerjenost ne bo več 'novica'".
Priznavanje (istospolne) spolne usmerjenosti je v Hollywoodu še vedno tabu. Le malokdo (med redkimi sta Neil Patrick Harris in T. R. Knight) se odloči za to potezo. Britanski igralec Rupert Everett (spomnimo se ga iz romantične komedije z Julio Roberts Moj bivši se poroči) tako trdi, da mu je po priznanju Hollywood zaprl vsa vrata.