Rose McGowan dviga prah s svojo knjigo spominov Brave (Pogumna). Po incidentu v knjigarni Barnes & Nobles v New Yorku, kjer se je verbalno spopadla z neko transseksualko, je McGowanova užaljeno odpovedala vse nadaljnje javne nastope. Foto: AP
Rose McGowan dviga prah s svojo knjigo spominov Brave (Pogumna). Po incidentu v knjigarni Barnes & Nobles v New Yorku, kjer se je verbalno spopadla z neko transseksualko, je McGowanova užaljeno odpovedala vse nadaljnje javne nastope. Foto: AP
Harveyja Weinsteina je več kot sto žensk obtožilo spolnega nadlegovanja in napadov. Po izbruhu škandala so ga odpustili iz lastnega podjetja, zapustila ga je žena Georgina Chapman, sam pa je poniknil iz javnosti. Foto: Reuters
Rose McGowan je v svojem boju proti spolnim napadom v Hollywoodu zelo ostra - tudi do svojih "hinavskih" igralskih kolegic. Foto: AP
Jill Messick se je že nekaj let borila z depresijo, ko pa se je zaradi afere Weinstein znašla v medijih, naj bi bilo vse skupaj zanjo preveč. Foto: IMDb

50-letna Messickova, ki je med letoma 1997 in 2003 delala za Weinsteinovo družbo Miramax, je trpela za depresijo in bipolarno motnjo, njena družina pa za njeno smrt krivi tako Harveyja Weinsteina kot Rose McGowan, posredno pa tudi gonjo, ki jo je sprožilo gibanje "Time's Up".

Kot so v izjavi za javnost zapisali svojci, je bila Messickova "povsem uničena", ko je Weinsteinov odvetnik objavil e-pisma, v katerih je Messickova posredno stopila v bran Weinsteinu, ko je zapisala, kaj ji je Rose povedala leta 1997.

"Jill je bila žrtev naše nove kulture neomejenega deljenja informacij in pripravljenosti, da vsako izjavo sprejmemo kot dejstvo," so zapisali. "S hitrim širjenjem informacij so se širile tudi neresnice o Jill kot osebi, ki jih ni mogla ali jih ni bila pripravljena izpodbijati. Postala je kolateralna žrtev že tako grozljive zgodbe."

Javno blatenje
Družina Messickove trdi, da je McGowanova svojo nekdanjo menedžerke javno blatila in o njej izrekla "netočne obtožbe in insinuacije", nazadnje ta mesec ob promociji avtobiografije Brave (Pogumna), a se je Messickova odločila, da teh ne naslovi javno, da ne bi odvrnila pozornosti od žrtev spolnih napadov, saj je gibanje proti spolnim zlorabam "goreče podpirala".

"Odločila se je, da ne bo še prilila olja na ogenj, s tem pa je dopustila, da trpita njeno ime in ugled, čeprav ni storila ničesar narobe," navajajo. "Nikdar se ni odločila, da postane javna osebnost. To izbiro so ji vzeli."

Svojci navajajo, da se je McGowanova zaupala Messickovi po neprijetnem srečanju z Weinsteinom na filmskem festivalu Sundance leta 1997. Takrat naj bi vsemogočni hollywoodski producent igralko oralno posilil v vroči kadi, trdi McGowanova, ki se je z Weinsteinom sicer pred leti zunajsodno poravnala.

Messickova je incident nemudoma prijavila svojim šefom. "Rose ni niti enkrat v tistem pogovoru uporabila besede 'posilstvo'. Kljub temu je Jill prepoznala, da je Harvey Rose storil nekaj neželenega, če ne celo nezakonitega. Takoj je šla do svojih šefov, jim povedala Rosino zgodbo in vztrajala, naj nemudoma ukrepajo. Rekli so ji, da bodo ukrepali."

Weinsteinovo zanikanje
Ko je McGowanova oktobra po 20 letih prvič javno spregovorila o domnevnem posilstvu za New York Times, je dejala, da je Messickovi takoj naslednji dan povedala za napad. "Objela me je," se je spominjala igralka, a ob tem dodala, da se v naslednjih mesecih ni počutila, da ima podporo svoje menedžerske ekipe in da je dobila občutek, da bi bilo vložiti ovadbo proti Weinsteinu "brezupno".

Weinsteinov odvetnik zanika, da bi imela njegova stranka z McGowanovo nesporazumen spolni odnos, kategorično pa zanika posilstvo. Ob tem je še dejal, da se je McGowanova odločila namesto ovadbe od Weinsteina "zahtevati denar", v naslednjih letih pa je še sodelovala z njim in se pojavljala z njim na prireditvah.

Zunajsodna poravnava
Po poročanju New York Timesa se je McGowanova z Weinsteinom leta 1997 po domnevnem spolnem napadu pogodila za visok znesek. Svojci Messickove pravijo, da menedžerka za dogovor ni vedela. "V tistem času je bilo vse, kar je Jill vedela, da je bila stvar rešena in da je Rose še naprej snemala filme z Weinsteini. Nikdar ni vedela za podrobnosti, do nedavnega, ko se je Rose odločila, da jih obelodani."

"Ko je dan za dnem videvala svoje ime na naslovnicah, v sklopu usmerjanja pozornosti ene same osebe nase in na svoj osebni boj, skupaj s Harveyjevimi obupnimi poskusi, da bi opral svoje ime, je bilo zanjo uničujoče," so povedali.

Rose McGowan je v svojem boju zelo radikalna - ostra je tako do Weinsteinovih dejanj kot do kolegic v Hollywoodu. Med drugim je za hinavko označila Meryl Streep, ki da je "vedela za Weinsteinovo početje", križ pa je potegnila tudi čez nekdanjo prijateljico in soigralko Alysso Milano, ker ostaja prijateljica zdaj že odtujene Weinsteinove soproge Georgine Champan.

Messickovo so preživeli soprog in dva otroka.