73-letni filmski igralec in politik, ki se je rodil v Avstriji, je v videu opisal zgodbo svojega očeta Gustava, ki je bil leta 1942 ranjen na vzhodni fronti, po vojni pa je pozabo iskal v alkoholu in pretepal otroke, tako kot drugi sosedje, nekdanji nacistični vojaki, ki jih je preganjala krivda zaradi vsega, kar so storili med vojno.
73-letni filmski igralec in politik, ki se je rodil v Avstriji, je v videu opisal zgodbo svojega očeta Gustava, ki je bil leta 1942 ranjen na vzhodni fronti, po vojni pa je pozabo iskal v alkoholu in pretepal otroke, tako kot drugi sosedje, nekdanji nacistični vojaki, ki jih je preganjala krivda zaradi vsega, kar so storili med vojno. "Odraščal sem obkrožen z moškimi, ki so pili, da bi pozabili na svojo krivdo." Foto: EPA
Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vse se je začelo z lažmi in nestrpnostjo. Ker prihajam iz Evrope, vem iz prve roke, kako lahko zadeve uidejo nadzoru. Mojega očeta in sosede so zavedli z lažmi in vem, kam lahko take laži vodijo," je Schwarzenegger sporočil v videu, ki ga je objavil na Twitterju in Instagramu, in ki je hitro postal viralen.

"V sredo je bila tu, v Ameriki, kristalna noč," je dejal Schwarzenegger. "Trump je skušal spremeniti izid poštenih volitev. Skušal je izvesti udar s tem, ko je svoje ljudi zavajal z lažmi. Njegov poskus udara je propadel, vendar je treba kaznovati tiste, ki so mu omogočili laganje in izdajo. Krivi so tako kot tisti, ki so nesli zastavo vstaje v kongres," je dejal in primerjal ameriško demokracijo z mečem, ki ga je vrtel kot filmski Conan. "Bolj ga kališ, močnejši postane".

"Naša demokracija se je kalila skozi vojne, krivice in vstaje. Verjamem, da bomo iz dogodkov preteklih dni prišli močnejši, ker vemo, kaj lahko izgubimo," je dejal in pozval Američane, naj se mu pridružijo v želji po velikem uspehu novoizvoljenega predsednika ZDA Josepha Bidna. "Tistim, ki mislite, da lahko strmoglavite ameriško ustavo, pa sporočam, da vam ne bo nikoli uspelo," je dejal.

Trumpov poskus državnega udara je že pred nemiri označil za neumen, nor in zloben. "Tistim v moji stranki, ki se nameravate 6. januarja zoperstaviti volivcem, sporočam, da vas bodo naši vnuki poznali kot kriminalce, ki so se borili proti velikemu ameriškemu eksperimentu in volji volivcev," je sporočil republikanec, preden so Trumpovi podporniki v sredo vdrli v kongres.