Foto: EPA
Foto: EPA

"Pozdravljeni in hvala, ker delite svoj čas z menoj. To sporočilo objavljam na različnih kanalih, da bi prišlo do mojih dragih ruskih prijateljev in do ruskih vojakov, ki služijo v Ukrajini. Na vas se obračam, ker se v svetu dogajajo stvari, ki so skrite pred vami. Grozne stvari, za katere morate vedeti," je začel svetovni zvezdnik in nekdanji guverner ameriške zvezne države Kalifornije Arnold Schwarzenegger v videonagovoru, ki ga je namenil prebivalcem Rusije, da bi dobili prave informacije o tem, kaj se dogaja v Ukrajini in zakaj so podvrženi sankcijam.

Skoraj desetminutni videonagovor ima podnapise tako v ruščini kot v angleščini.

Nadaljeval je z zgodbo o Rusu, ki je postal njegov junak. "Ko sem bil star 14 let (to je bilo leta 1961), me je zelo dober prijatelj povabil na Dunaj na ogled svetovnega prvenstva v dvigovanju uteži. Bil sem med občinstvom, ko je Jurij Petrovič Vlasov osvojil naslov prvaka. Postal je prvi človek, ki je nad glavo dvignil več kot 200 kilogramov."

Prijatelj mu je omogočil dostop do zaodrja. "Kot 14-letnik sem stal ob najmočnejšem človeku na svetu. Nisem mogel verjeti." Vlasov je bil njegov navdih, da je tudi sam začel dvigovati uteži. "Bil je prijazen," se spominja.

A njegov oče je nasprotoval Arnoldovemu junaku in vzorniku ter zahteval, naj s stene umakne njegov plakat. Oče se je namreč boril v nacistični vojski, v Leningradu pa so ga ranile sovjetske sile.

Arnold očetovemu pritisku ni popustil. Ob neki drugi priložnosti, ko je že snemal hollywoodske filme, mu je Vlasov podaril skodelico, "iz katere pije še danes."

"To vam govorim, ker od 14. leta gojim naklonjenost in spoštovanje do Rusov. Moč in njihova srčnost sta me vedno navdihovali, a moram vam povedati, kaj se dogaja v Ukrajini."

"Ukrajina ni začela vojne, tudi nacionalisti in nacisti je niso. Tisti, ki imajo moč v Kremlju, so jo začeli. To ni vojna prebivalcev Rusije. Ne. Vedeti morate, da je 141 držav ZN-a glasovalo, da je Rusija agresor, in zahtevalo, naj takoj umakne svoje sile. Le štiri države na celem svetu so glasovale za Rusijo, in to je dejstvo. Svet se obrača proti Rusiji zaradi njenih ravnanj v Ukrajini."

Opisal je razdejana mesta in bombardiranja ter spomnil na žrtve med civilisti. Pojasnil je tudi vzroke za uvedbo strogih sankcij proti Rusiji. "To je nezakonita vojna (...) Vašo prihodnost bo zaznamovala vojna, ki jo obsoja ves svet."

"Vojaki, ki to poslušate, pomnite, da ima enajst milijonov Rusov družinske vezi z Ukrajino. Vsak izstreljeni naboj izstrelite v svojega brata ali sestro. Vsaka bomba in eksplozija, ki odjeknete, ne pade na vašega sovražnika, ampak na šolo ali bolnišnico ali dom. Vem, da se Rusi ne zavedajo, da se to dogaja, zato naj se zavedajo propagande in dezinformacij, ki so jih deležni (…) Predsedniku Putinu pa sporočam: Vi ste začeli to vojno. Vi jo vodite. Vi jo lahko ustavite."

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.