Britney tako rekoč ne nastopa več, kar naj bi bil po njenem mnenju razlog za spremembo skrbništva. Foto: Reuters
Britney tako rekoč ne nastopa več, kar naj bi bil po njenem mnenju razlog za spremembo skrbništva. Foto: Reuters

Odvetniki pevke Britney Spears so na sodišču v Kaliforniji vložili zahtevo po stalni spremembi skrbništva nad njo, ki ga je vse od njenega zloma leta 2008 opravljal njen oče Jamie. Ta je leta 2019 zaradi zdravstvenih težav začasno to odgovornost preložil na strokovno delavko na tem področju Jodi Montgomery, nato pa letos poleti znova prevzel vajeti nad skrbništvom.

To je sprožilo nov val ogorčenja med pevkinimi oboževalci, saj so številni prepričani, da je Britney nepravično in proti svoji volji zaprta v lastnem domu brez možnosti sprejemanja lastnih odločitev.

Veliko prahu je dvignil tudi nedavni dokumentarec o pevki, ki je podžgal klice o njeni
Veliko prahu je dvignil tudi nedavni dokumentarec o pevki, ki je podžgal klice o njeni "izpustitvi". Foto: EPA

Finančna in osebna svoboda

Skrbništvo se v osnovi deli na dva dela, na skrb za pevkino premoženje in na sprejemanje pomembnih osebnih odločitev, na primer o zdravstvenih posegih. Sodišče je o premoženjskem skrbništvu že odločilo in določilo, da mora pomembne finančne odločitve Jamie sprejemati v sodelovanju s podjetjem za upravljanje premoženja.

Zdaj pa se odpira nova obravnava, na kateri bo sodišče odločalo o skrbništvu nad pomembnimi osebnimi odločitvami pevke, ki jih od poletja znova sprejema oče. Po dokumentih, vloženih v postopku, je mogoče sklepati, da si njeni pravni zastopniki prizadevajo za stalno prestavitev te odgovornosti na Jodi Montgomeri.

Ta del skrbništva vključuje nadzor nad njenimi obiski, zaposlovanjem, upravljanjem njenih skrbnikov in varnostnikov, vlaganjem tožb in pomembnimi medicinskimi odločitvami.

Kakšno razmerje imata Britney in oče Jamie, je ena od velikih ugank v zgodbi tega skrbništva. Foto: AP
Kakšno razmerje imata Britney in oče Jamie, je ena od velikih ugank v zgodbi tega skrbništva. Foto: AP

Se Jamie umika?

V celotni zgodbi pa ni popolnoma znano, do kakšne mere si Jamie sploh želi ohranjati skrbništvo nad svojo hčerko. V izjavah in intervjujih je večkrat poudaril, da si za Britney želi le najboljše in da bi jo svetovna javnost pustila pri miru.

Pri spletnem časopisu TMZ so pridobili tudi izjave bližnjih virov družine, ki pravijo, da si Jamie želi sprememb v skrbništvu in podpira Montgomeryjevo kot glavno skrbnico. Hkrati pa je Jamie za CNN decembra potrdil, da že od konca avgusta ni govoril s hčerjo.

Pomenljiv pa je gotovo tudi poseben člen nazadnje vloženega zahtevka za spremembo pravnega statusa skrbništva nad pevko, ki določa, da si nova skrbnica pridržuje pravico ukinitve statusa skrbništva, uvedenega pred 14 leti.