Bolsonaro ob začetku nastopa. Foto: Reuters
Bolsonaro ob začetku nastopa. Foto: Reuters

Newyorške oblasti so obvezno precepljenost uvedle tudi za udeležence skupščin. Združeni narodi so pred dogodkom sporočili, da bodo spoštovali odločitev.

Bilo je veliko ugibanj, kako bodo na GS-ju ZN-a uveljavljali odločitev in pregledovali udeležence. Na koncu je obveljala ustna prisega oz. "sistem časti" udeležencev na samem dogodku, poroča The Washington Post.

Združeni narodi so tudi poudarili, da nimajo pooblastil za uveljavljanje pravila.

Bolsonaro je po lastnih trditvah necepljen. Lani je prebolel blažjo obliko covida-19. V ponedeljek mu je na konferenci britanski premier Boris Johnson, ki je prebolel težjo obliko bolezni, ponudil dva odmerka cepiva AstraZenece. Bolsonaro se je nasmehnil in odvrnil "ne še", poroča Washington Post.

Bolsonaro je tako očitno kršil pravila ZN-a in se ob vstopu zlagal ali pa se je že pred tem cepil stran od oči javnosti.

V svojem nagovoru GS-ju ZN-a, kjer brazilski predsednik tradicionalno nastopi kot prvi pred predsednikom ZDA, je sicer le manjši del namenil pandemiji covida-19.

"Podpiramo prizadevanja za cepljenje, vendar moja administracija ni podprla nobenega cepiva niti zdravstvenega potnega lista niti drugih obveznosti, povezanih s cepljenjem," je med nastopom dejal Bolsonaro. O svoji (ne)cepljenosti ni govoril, dejal je le, da je v Braziliji s prvim odmerkom cepiva cepljenih skoraj 90 odstotkov odraslih prebivalcev.

Bolsonaro (tretji z leve) s člani svoje delegacije med uživanjem pice v New Yorku. Fotografijo je na Instagramu objavil brazilski minister za turizem Machado Neto. Foto: Reuters
Bolsonaro (tretji z leve) s člani svoje delegacije med uživanjem pice v New Yorku. Fotografijo je na Instagramu objavil brazilski minister za turizem Machado Neto. Foto: Reuters

Pica na ulici

Brazilska delegacija že od prihoda v New York vzbuja precej pozornosti. V nedeljo se jim je z Bolsonarom na čelu zahotelo ameriške pice. Odpravili so se do ene izmed picerij, kjer pa so morali svoje kose pojesti na ulici, je poročal brazilski časopis Folha de Sao Paolo.

Sorodna novica Svetovni voditelji se bodo znova srečali v živo v New Yorku

V New Yorku lahko v notranjih prostorih restavracij obedujejo le cepljeni, ki morajo natakarjem še pred naročilom pokazati dokazilo cepljenja.

Brazilski predsednik Bolsonaro naj ne bi bil cepljen, česar pa njegov urad ni niti potrdil niti zanikal. Prejšnji torek je Bolsonaro sicer novinarjem znova zatrdil, da ni cepljen in se niti ne namerava cepiti, navaja Associated Press (AP).

Protest zaradi zahteve po obveznem cepljenju na GS-ju ZN-a je poleg Brazilije izrazila tudi Rusija. Ruski odposlanec pri ZN-u Vasilij Nebenzja je odločitev kritiziral kot diskriminatorno in jo označil za kršitev ustanovne listine Združenih narodov, je poročal Guardian.