Shakira naj bi ogoljufala špansko državno blagajno. Foto: AP
Shakira naj bi ogoljufala špansko državno blagajno. Foto: AP

46-letni kolumbijski glasbenici, ki s svojima dvema otrokoma trenutno živi v Miamiju, je grozila osemletna zaporna kazen in 24 milijonov evrov globe. Obtožbe so temeljile na trditvah, da je Shakira med letoma 2012 in 2014 več kot pol leta živela kot prebivalka Španije, kar ji nalaga plačilo davka. Pevka še vedno trdi, da ni storila kaznjivega dejanja, poravnavo pa naj bi sprejela zaradi dobrobiti svojih otrok. Povedala je, da si ne želi, da bi njena otroka "videla mamo, ki v tem boju žrtvuje svoje dobro počutje". Pevka je prvo ponudbo poravnave zavrnila in se odločila za sojenje, na koncu ga vendarle ne bo.

Da bi tožilstvo Shakiri dokazalo krivdo, bi v primeru moralo sodelovati kar 117 prič, med njimi frizerji, studijski tehniki, plesni učitelji, terapevti, kozmetičarji, ginekologi in pevkin osebni šofer. Pevka je davčne organe obtožila blatenja dobrega imena, medtem ko so španski davčni organi trdili, da je namerno ogoljufala špansko državno blagajno s skrivanjem svojih zaslužkov v davčnih oazah.

Pevka sprva ostro proti obtožbam

"To so lažne obtožbe," je bila Shakira jasna v lanskem intervjuju. "Kot prvo, takrat v Španiji sploh nisem preživela zahtevanih 183 dni, po svetu sem izpolnjevala svoje poklicne obveznosti. Kot drugo, plačala sem vse, kar so mi naložili, še preden so vložili tožbo. Skratka, danes ne dolgujem nikomur nič," je še dodala.

"Španski davčni organi so videli, da sem v razmerju s španskim državljanom, zato so se jim začele cediti sline. Jasno je, da so želeli iti za tem denarjem ne glede na vse. Vedeli so, da nisem bila v Španiji dovolj časa, da Španija ni moj kraj dela ali moj vir dohodka, a so se me kljub temu lotili," je bila lani ostra zvezdnica.