Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izvršitelj zapuščine pokojnega zvezdnika in ene najbolj spornih osebnosti v ZDA, O. J. Simpsona, je povedal, da si bo prizadeval preprečiti izplačilo sodbe v višini 31,4 milijona evrov, ki jih je pred skoraj tremi desetletji kalifornijska civilna porota dodelila družini Simpsonove nekdanje žene Nicole Brown Simpson in družini njenega prijatelja Rona Goldmana.

Simpsonova oporoka je bila vložena v petek, za izvršitelja pa je bil imenovan njegov dolgoletni odvetnik Malcolm LaVergne. Dokument kaže, da je bilo Simpsonovo premoženje dano v sklad, ki je bil ustanovljen letos.

Odločili, da je kriv

Na civilnem sojenju leta 1997 je bilo odločeno, da je Simpson kriv smrti svoje bivše žene in Rona Goldmana, potem ko je bil po zgodovinskem sojenju oproščen dvojnega umora v kazenskem postopku. Večine naloženega plačila več kot tridesetih miljonov evrov družinama nikoli ni izplačal.

76-letni Simpson je umrl v sredo, a nikoli ni plačal levjega deleža odškodnine, dodeljene leta 1997. Z njegovim premoženjem, ki bo šlo skozi sodni zapuščinski postopek, bi lahko družini Goldman in Brown po skoraj treh desetletjih vendarle prejeli plačilo, poroča AP.

LaVergne, ki je zastopal Simpsona od leta 2009, je dejal, da izrecno ni želel, da bi družina Goldman videla denar od Simpsonovega premoženja. "Upam, da Goldmanovi ne bodo dobili ničesar," je povedal za Las Vegas Review-Journal, in dodal: "Naredil bom vse, kar je v moji moči izvršitelja ali osebnega zastopnika, da ne dobijo ničesar.”

Spor zaradi knjige

Čeprav sta si družini Brown in Goldman prizadevali za plačilo, je LaVergne dejal, da Simpson nikoli ni bil s sodno odredbo prisiljen plačati civilne sodbe. Odvetnik je za revijo Review-Journal povedal, da njegov prezir do družine Goldman izvirala iz časov, ko je Simpson načrtoval izdajo knjige z naslovom If I Did It. Goldmanova družina je prevzela nadzor nad rokopisom in knjigo preimenovala If I Did It: Confessions of the Killer (Ali sem to storil: Priznanje morilca).

Simpson si je slavo in bogastvo prislužil z ameriškim nogometom in nastopi v filmih, oglasih in na televiziji, toda Simpsonove uspešne kariere je bilo konec, ko so 12. junija 1994 našli trupli njegove nekdanje žene Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana na njenem domu v Los Angelesu. Simpson je kmalu postal osumljenec, žrtvi naj bi zabodel do smrti. Leta 1995 je bil v sojenju, ki je prevzelo javno življenje, oproščen kazenskih obtožb.

Goldmanov oče in glavni tožnik Fred Goldman je vedno trdil, da težava nikoli ni bila denar, temveč le odgovornost Simpsona. V četrtkovi izjavi je dejal, da se je s Simpsonovo smrtjo "končalo upanje na resničen prevzem odgovornosti".