Koncert Siddharte na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Koncert Siddharte na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO

Včerajšnjo ekipno tekmo v smučarskih skokih v Planici, kjer je slavila slovenska reprezentanca, sta si z zanimanjem ogledala tudi Zak in Tomi Meglič. Pevec Siddharte je v mladosti treniral smučarske skoke, a je šport zaradi strahu pred višino opustil. 13-letni Zak smučarske skoke še vedno uspešno trenira, očetov rekord pa je že preskočil. Njegov največji strah so odpete vezi, največja želja pa olimpijske igre. 13-letni Zak smučarske skoke še vedno uspešno trenira, očetov rekord pa je že preskočil. Njegov največji strah so odpete vezi, največja želja pa olimpijske igre.

"S starši sem živel ob skakalnicah, pa tudi v družini smo športni navdušenci. Skoki so bili najbolj očitna izbira, sicer sem nehal, sin pa me je že pošteno preskočil," je v pogovoru z Marušo Kerec in Aljažem Golčerjem za Val 202 povedal znani pevec, mladi Zak pa je dodal, da sta ga za skoke navdušila predvsem Peter Prevc in občutek, ki ga dobi ob letenju.

Tomi priznava, da je s skoki prenehal takrat, ko so ti postajali daljši: "S strahom pred višino se je moja kariera počasi zaključevala in sem se lotil športov, ki so nekoliko bolj prizemljeni."

Zak tega strahu očitno nima, saj je očeta že krepko preletel. "Mu kar malo zavidam, on bolj leti kot jaz," je povedal Meglič. Glasbenik je bil kljub strahu uspešen skakalec, saj je v mlajših moštvih postal celo državni prvak.

Čeprav se višine ne boji, mladega Zaka v smučini včasih zaskrbi: "Moj največji strah je, da se mi bo smučka odpela v zraku. Za rojstni dan sem si kupil magnetne varovalke, če se mi slučajno odpne klinček," pojasni.

Zakov osebni rekord je za zdaj 84 metrov, upa pa, da bo nekega dne skakal tudi na Bloudkovi velikanki. "V bistvu si med skokom ne predstavljam nič, razen tega, kako daleč bom letel," pove.

Spodaj lahko poslušate celoten pogovor s Tomijem in Zakom Megličem v Valovem planiškem studiu.

Planiški mit

Megliča je presenetilo, da naj bi bil nad smučarskimi poleti navdušen tudi legendarni pokojni glasbenik David Bowie. Šušljalo se je celo o tem, da naj bi pevec v osemdesetih letih ponudil celo brezplačen koncert v Planici, a se to ni nikoli zgodilo.