78-letni Woody Allen je prejel častno nagrado, poimenovano po Cecilu B. DeMillu, a ga na podelitev globusov ni bilo. V njegovem imenu je kipec prevzela soigralka iz Annie Hall, Diane Keaton. Foto: EPA
78-letni Woody Allen je prejel častno nagrado, poimenovano po Cecilu B. DeMillu, a ga na podelitev globusov ni bilo. V njegovem imenu je kipec prevzela soigralka iz Annie Hall, Diane Keaton. Foto: EPA
Ronan in Mia Farrow
Danes 26-letni Ronan (ob rojstvu so mu starši nadeli ime Satchel, a si ga je pozneje spremenil) večino življenja ni imel stikov z očetom. Odnosi očitno tudi danes niso najboljši. Foto: EPA

26-letni (edini biološki) sin Mie Farrow in Woodyja Allena, ki z očetom večino svojega življenja ni imel stikov, saj je imel komaj pet let, ko je njegova mama (sočasno z velikim delom zainteresirane javnosti) izvedela, da jo mož vara z njeno posvojenko, tedaj 21-letno Soon Yi Previn, je tako le nekaj minut po razglasitvi dobitnika globusa za življenjsko delo na Twitterju zapisal: "Zamudil sem poklon Woodyju Allenu - je tisto glede ženske, ki je potrdila, da jo je zlorabljal, ko ji je bilo sedem let, prišlo na vrsto pred ali po Annie Hall?"

Sedemletne Dylan naj bi se dotikal na neprimeren način
Njegov tvit je seveda naletel na množičen odziv - večtisočkrat so ga posredovali, deževali pa so tudi številni izrazi podpore. V njem je sicer govoril o svoji posvojeni sestri Dylan (Allen in Farrowova sta jo posvojila skupaj), ki je leta 1992, med hudim bojem, ki so ga njeni starši bili za skrbništvo nad njo ter bratoma Ronanom in Misho, razkrila, da se je je oče dotikal na "neprimeren način".

Zgodba sicer ni nikoli doživela epiloga na sodišču, saj so takrat sedemletno Dylan pregledali številni psihologi in psihiatri ter sklenili, da bi bilo pričanje na sodišču preveč travmatično zanjo. Poleg tega pa so se ugotovitve o tem, ali deklica govori resnico ali ni, razlikovale od strokovnjaka do strokovnjaka. Medtem ko je eden trdil, da Dylan govori resnico, je drugi zatrjeval, da si je deklica vse skupaj izmislila, tretji pa je trdil, da jo je k obtožbi najverjetneje naščuvala mati.

"Želela sem si le, da se konča"
Oktobra lani pa je Dylan, ki si je v letih, ki so sledila, spremenila ime, ni pa mogla uiti travmatičnim spominom, prvič javno spregovorila o dogodkih izpred 20 let. "Marsičesa se ne spomnim, ampak tistega, kar se je zgodilo na podstrešju, ne bom nikoli pozabila. Spomnim se, kaj sem imela oblečeno in česar nisem imela. Spomnim se neprijetnega občutka, da sem slab otrok, ker nisem želela storiti tistega, kar je od mene zahteval eden izmed staršev," je dejala v pogovoru za novinarko Vanity Faira Maureen Orth, ki je pred dvema desetletjema prva poročala o domnevnih spolnih zlorabah v družini Allen. Ob tem je 28-letna Dylan še dodala, da je bila na smrt prestrašena in da si je želela le, da se vse skupaj konča.

Igralec in režiser, ki je obtožbe odločno zanikal že pred 20 leti, da je nedolžen, pa je ponavljal tudi leta pozneje, se podelitve zlatih globusov ni udeležil, kipec za življenjsko delo pa je v njegovem imenu prevzela njegova soigralka iz filma Annie Hall, Diane Keaton.

"Čas za menjavo programa"
Tudi Mia Farrow nad častjo, ki so jo njenemu nekdanjemu partnerju izkazali tuji novinarji, ni bila najbolj navdušena - čeprav je prej ves večer prek Twitterja komentirala dogajanje na podelitvi zlatih globusov, je v trenutku, ko je na vrsto prišla nagrada Allenu, zapisala, da je čas za menjavo programa.

Tako Mia kot Ronan sta sicer v preteklosti že večkrat prek Twitterja obračunala z Allenom. Danes 26-letni politični aktivist in odvetnik, ki dela na področju človekovih pravic in je odraščal z oznako "čudežni otrok" (že pri 11. je postal študent, študij na prestižni pravni fakulteti univerze Yale pa končal pet let pozneje), je tako junija 2012 ob dnevu očetov "čivknil": "Vesel dan očetov. Ali, kot mu pravimo v naši družini, dan svakov."

Kdo je Ronanov pravi oče?
Mia Farrow je sicer pred kratkim v intervjuju za Vanity Fair znova namignila, da Allen morda ni Ronanov oče. Govorice, da je njegov pravi oče pokojni pevec Frank Sinatra, s katerim je bila Farrowova med letoma 1966 in 1968 poročena, pozneje pa sta ostala dobra prijatelja, namreč že četrt stoletja ne potihnejo. Ko so igralko septembra pri Vanity Fairu neposredno vprašali, ali je Ronanov oče Sinatra, je Mia le skrivnostno odgovorila: "Mogoče."

Le nekaj ur po tem, ko je Vanity zgodbo objavil, pa se je Ronan na vse skupaj odzval na Twitterju in skeptično zapisal: "Poslušajte, vsi smo "morda" sinovi Franka Sinatre."