Kralj je priznal skok čez plot. Foto: EPA
Kralj je priznal skok čez plot. Foto: EPA
Delphine
Boëlova se je po pravico odpravila na sodišče.
Kralj Albert z ženo Paolo
Belgijski kraljevi par ima skupaj tri otroke: princa Philippa Leopolda, princeso Astrid Josephine in princa Laurenta Benoita. Foto: EPA

Belgijska umetnica od 79-letnega monarha in njegovih otrok skuša prek bruseljskega sodišča izsiliti genski material, da bi lahko dokazala, da je kraljeva hči.

Kraljeva palača je potrdila poziv na sodišče, razkrila pa ni nobenih podrobnosti.

Albert II. ne priznava, da bi bila Boëlova, leta 1968 rojena umetnica, njegova hči, je pa spodbudil sume, ko je javno priznal, da njegov zakon s kraljico Paolo ni bil vedno srečen. Belgijski kraljevi dvor sicer ni nikoli zanikal govoric, da ima Albert nezakonsko hčer.

Skok čez plot priznal, hčerke pa ne
Videti je bilo, da bo umetnica po letih neuspešnega boja, da bi dokazala, da je njeno mesto na belgijskem kraljevem dvoru, opustila to idejo. Dejala je, da ji je dovolj tega, da jo obravanavajo kot umazano perilo kralja Alberta. A po nekaj letih se je Boëlova spet oglasila, po pravico pa se je odpravila na bruseljsko sodišče.

Za Delphine Boël je belgijska javnost izvedela leta 1999, ko je izšla neavtorizirana biografija Albertove žene, kraljice Paole. Takrat je kralj v božičnem sporočilu priznal, da je njegov skok čez plot skorajda uničil njegov zakon, ni pa komentiral govoric, da je Boëlova njegova hčerka. Dodal je, da se ne bodo ukvarjali z zadevo, ki je del njegovega zasebnega življenja.

Delphine je leta 2008 objavila svojo avtobiografijo, v kateri piše o tem, kako bi bila zelo vesela, če bi jo kralj priznal za svojo hčerko, piše pa tudi o svoji jezi in bolečinah: "Ne glede na vaše ozadje ste odgovorni za otroka, ki sta ga naredili. Ne bi ga smeli pustiti." V knjigi je Delphine razkrila tudi, da je v otroških letih videvala kralja, takrat pa ni vedela, da je on njen oče. Dodala je, da se je Albert pri njenih treh letih celo želel ločiti od Paole, in začeti novo življenje z Delphine in njeno materjo, da pa je prav ta to preprečila.

"Nisi moja hčerka!"
Boëlova je kralja nazadnje slišala leta 1999, poklicala ga je, da mu pove, da je njena mati zelo bolna. "Nikoli več me ne smeš poklicati," so bile besede, ki jih je kralj izgovoril svoji domnevni hčerki, na koncu pa je zabrusil: "Nikoli več ne želim slišati ničesar o vas. Poleg tega pa, sploh nisi moja hčerka!"

Ali je res tako, bomo morebiti izvedeli kmalu - Albert II. in njegova otroka, princ Philippe in princesa Astrid, naj bi se namreč pred sodiščem pojavila 25. junija, a poznavalci dvomijo, da bi lahko kralja prisilili k sprejemu odgovornosti.