Elizabeta prvotno ni za sredo načrtovala ničesar posebnega, v nastop v javnosti pa naj bi privolila zaradi pritiska javnosti. Foto: Reuters
Elizabeta prvotno ni za sredo načrtovala ničesar posebnega, v nastop v javnosti pa naj bi privolila zaradi pritiska javnosti. Foto: Reuters
Charles je britanski prestolonaslednik, ki na prestol čaka najdlje. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta kljub zavidljivo dolgemu obdobju vladanja med svetovnimi monarhi ni na prvem mestu - v dolžini kraljevanja jo z 69 leti na prestolu prekaša 87-letni tajski kralj Bumibol Aduljadej. Foto: Reuters

Glede na izračune bo Elizabeta II. v sredo ob predvidoma 18.30 po srednjeevropskem času v trajanju kraljevanja prehitela Viktorijo, ki je na prestolu med letoma 1837 in 1901 preživela 63 let, sedem mesecev in dva dni.

Natančno uro je sicer težko določiti, ker ni povsem jasen točen začetek vladanja Elizabete II. To se je začelo s smrtjo njenega očeta, kralja Jurija VI., ki pa je 6. februarja 1952 umrl ponoči, med spanjem.

Kraljico "prisilili" v slavje
Elizabeta prvotno ni za sredo načrtovala ničesar posebnega, v nastop v javnosti pa naj bi privolila zaradi pritiska javnosti.

Ob odprtju nove železniške povezave se bo tako na Škotskem popeljala s parnim vlakom, nato pa bo na svojem gradu Balmoral gostila večerjo, ki se je bosta udeležila tudi njen vnuk princ William in soproga Catherine.

Buckinghamska palača bo dan zaznamovala z razstavo fotografij njenega vladanja, ob tej priložnosti so v Veliki Britaniji oblikovali tudi nov srebrni kovanec v vrednosti 20 funtov s kraljičinimi dosedanjimi petimi uradnimi portreti.

Vladanje "brezmadežne integritete"
Po mnenju zgodovinarja Davida Starkeyja ima kraljica s svojim slogom, ki ga je podedovala po očetu in dedku, za seboj vladanje "brezmadežne integritete". Njeno zavračanje komentiranja spornih vprašanj pa med drugim pomeni, da hkrati ni "naredila ali rekla ničesar, kar bi si kdor koli zapomnil" in torej "svojemu obdobju ne bo dala imena", kar je uspelo Viktoriji, je menil po poročanju AFP.

Zgodovinar Andrew Gimson je po drugi strani prepričan, da bo njeno vladanje obveljalo za velik dosežek, obdobje, ki ga je do zdaj obsegalo, pa je bilo zaznamovano s "številnimi družbenimi in gospodarskimi spremembami".

Burno je bilo pogosto tudi v zasebnosti kraljevega dvora - trije od njenih štirih otrok so šli skozi zelo javne ločitve, na nenaklonjenost javnosti pa je sama naletela z medlim odzivom na smrt princese Diane. A vse viharje je po pisanju AFP-ja prebrodila in niz nedavnih "dobrih novic", vključno s poroko Williama in Kate in rojstvom njunih otrok Georgea in Charlotte, je pomagal okrepiti kraljičino priljubljenost.

Z rojstvom princa Georgea so zdaj prvič po vladanju Viktorije hkrati žive štiri generacije trenutnih in prihodnjih vladarjev. 66-letni princ Charles je poleg tega tudi sam nosilec svojevrstnega rekorda - pred tremi leti je zaradi dolgega vladanja svoje matere postal britanski prestolonaslednik, ki na prestol čaka najdlje.