Hubertus von Hohenlohe v svoji olimpijski opravi. Foto: Reuters
Hubertus von Hohenlohe v svoji olimpijski opravi. Foto: Reuters
Hubertus meni, da je v smučanju v zadnjem času veliko premalo eksotov, zato se je odločil, da se ne upokoji, ampak tradicijo nadaljuje. Foto: EPA
Mehiški predstavniki na odprtju - tekmuje samo zastavonoša Hubertus. Foto: Reuters
Na rdeči preprogi. Foto: EPA
Avtoportret njegovim dekletom, Simono Gandolfi. Foto: Hubertus von Hohenlohe

Tudi pri NBC-ju so opazili zgovornega in priljudnega von Hohenloheja, ki je letos na odprtju ponosno nosil mehiško zastavo, oblečen v verjetno najbolj noro olimpijsko uniformo, kar smo jih letos videli, nekakšno športno interpretacijo kostumov mehiških mariačipevcev.
"Najbolj zanimivi olimpijec na svetu", so ga označili pri ameriški TV-hiši, ki prenaša igre.

Slalomist in veleslalomist (včasih je tekmoval celo v vseh disciplinah), ki je edini predstavnik Mehike na teh igrah, je zastopal Mehiko že na šestih olimpijskih igrah. Sam pravi, da je edini razlog, da še nastopa, ta, da se zdi, da "eksoti" v svetu smučanja izginjajo, zato si želi ohranjati tradicijo.

Hubertus nima samo zanimive zgodbe, ima tudi zanimivo družinsko zgodovino. Njegov prapradedek, cesar Franc II., je bil zadnji vladar Svetega rimskega cesarstva, njegov oče je bil znani poslovnež princ Alfonso von Hohenlohe-Langenburg, ki je razvil letoviški turizem na španski Costa del Sol, njegova mati pa je danes 73-letna princesa Ira von Fürstenberg, ki je bila nekoč igralka in zvezda stalnica evropske visoke družbe. Von Hohenlohe in von Fürstenbergova sta se poročila leta 1955 v Benetkah - njej je bilo 15 let, njemu 31. Pet let pozneje sta se ločila, leta 1969 pa je bil zakon razveljavljen.

Mojster za vse
Hubertus von Hohenlohe govori tekoče pet jezikov, je fotograf, poslovnež, poppevec z umetniškima imenoma Andy Himalaya in Royal Disaster (do zdaj je izdal osem albumov), svoj čas je v Studiu 54 prijateljeval z Andyjem Warholom in je dedič avtomobilskega imperija, saj je njegov oče v Mehiko uvozil Volkswagen. Za kaj več pa si oglejte njegovo spletno stran z naslovom The Real Prince (Pravi princ).

Von Hohenlohe ima sicer tudi potni list Liechtensteina, zato je sprva razmišljal, da bi tekmoval za to malo kneževino. Ima tudi nemško državljanstvo, po mami je Italijan (iz slovite rodbine Agnelli), veliko časa pa preživi tudi v Španiji, kjer je njegov oče, nekdanji plejboj (med njegovimi trofejami sta denimo tudi Kim Novak in Ava Gardner) razvil špansko riviero.
"Na koncu se je zdelo še najbolj idealno, da tekmujem za državo, kjer lahko nadziram svojo kariero in poteze," je povedal v mehiški prestolnici rojeni von Hohenlohe za NBC, ki pa sicer v Mehiki baje preživi le nekaj tednov na leto.

"Vedno smo želeli, da bi imeli enega člana družine, ki bi bil Mehičan," razlaga Hubertus, ki sicer ima v sebi malce mehiške krvi (njegova babica je bila pol Mehičanka). "Zato so se odločili, da bom rojen v Mehiki, nato pa bi družinski posel nadaljeval tam." Hubertus je v Mehiki živel do četrtega leta, nato se je družina preselila v Španijo.

Ljubezni do smučanja se je nalezel v Avstriji
Ljubezen do smučanja je Hubertus, mlajši izmed dveh bratov, rojenih v kratkotrajnem zakonu Alfonsa in Ire (Christoph Victoro alias Kiko je umrl leta 2003 v zaporu na Tajskem), razvil v Avstriji, kjer je študiral. Pri 21 letih je zmagal v smuku na univerzitetnem prvenstvu, nato pa napredoval v svetovni pokal.

Leta 1981 je princ von Hohenlohe ustanovil Mehiško smučarsko zvezo (bil je njen edini član) in od takrat redno smuča kot edini predstavnik svoje države. Prvo svetovno prvenstvo, ki se ga je udeležil, je bilo leta 1982 v Schladmingu, skupno pa se je udeležil kar rekordnih 16 svetovnih prvenstev.
Svoj olimpijski debi je doživel leta 1984 v Sarajevu, kjer je smuk končal kot 38., kar je do danes njegov najboljši rezultat. Na olimpijske igre v Torinu leta 2006 se je Hubertus sicer uvrstil, a se je Mehiški olimpijski komite odločil, da ne bo pošiljal samo enega predstavnika na olimpijado. Že v Vancouvru in zdaj v Sočiju jih to očitno ne moti.

"Upam, da so Mehičani ponosni, da imajo nekoga na olimpijskih igrah, in da me bodo tudi prek tega bolje spoznali," je še povedal Hubertus, ki se sicer zaveda, da o medaljah pač ne more sanjati. "Hočem, da se dobro odrežemo, nočem pa razmišljati o uvrstitvah, ker v Mehiki ali svetu ne bo spremenilo prav nič, če sem 42., 56. ali pa 31. Pomembno je samo, da zastopamo Mehiko dostojanstveno, z dobro podobo in dobrimi nameni."
In še zanimivost, njegov dober prijatelj je avstrijska smučarska legenda Franz Klammer, njegov vzornik pa Bode Miller - "Ker je upornik in živi po svojih pravilih".