R. Kelly se je že privadil sodnih dvoran. Foto: Reuters
R. Kelly se je že privadil sodnih dvoran. Foto: Reuters

Obtožnico je vložilo 11 ljudi, devet žensk in dva moška, ki so pričali, kako jih je pevec spolno poniževal in bil do njih nasilen.

Tožilci so trdili, da je skupaj s svojim spremstvom novačil mlada dekleta in jih spolno izkoriščal, kar je porota potrdila kot kriminalno združevanje.

Po dveh dneh odločanja je zvezna porota odločila, da je 54-letni pevec kriv v vseh devetih točkah obtožnice. Med njegovimi žrtvami naj bi bila tudi pokojna pevka Aaliyah, s katero se je leta 1994 pri njenih 15 letih poročil. Pevka je umrla v letalski nesreči leta 2001.

Veliko obtožb je bilo razkritih že v dokumentarnem filmu leta 2019 z naslovom Surviving R. Kelly. Več prič je med sojenjem, ki je trajalo pet tednov in pol, pričalo, kako jih je pevec ustrahoval, če niso izpolnile vsake njegove potrebe, spolne in drugih. Med drugim so ga nekateri klicali očka, njegovo dovoljenje pa so potrebovali celo za prehranjevanje in odhod na stranišče.

Kot poroča Reuters, je imel med branjem sodbe R. Kelly sklonjeno glavo, njegov izraz je zakrivala zaščitna maska. Na drugi strani dvorane je bilo slišati jok.

Kellyjev odvetnik Deveraux Cannick je novinarjem dejal, da je obramba razočarana nad sodbo. Kazen bo izrečena 4. maja 2022.

Slavni pevec je zanikal obtožbe, na sojenju pa ni pričal. Njegovi odvetniki so ga skušali prikazati kot žrtev njegovih nekdanjih oboževalcev in trdili, da so v spolne odnose privolili.

Pevca čakajo še zvezni sodni postopki glede otroške pornografije in oviranja pravice v Chicagu ter obtožnice v Illinoisu in Minnesoti.