Princa Harryja na prostoru za priče pričakujejo v torek. Tja bo stopil kot prvi visoki član britanske kraljeve družine po več kot sto letih. Nazadnje je namreč na sodišču, še preden je postal kralj, kot priča v primeru obrekovanja leta 1890 nastopil Edvard VII. Foto: AP
Princa Harryja na prostoru za priče pričakujejo v torek. Tja bo stopil kot prvi visoki član britanske kraljeve družine po več kot sto letih. Nazadnje je namreč na sodišču, še preden je postal kralj, kot priča v primeru obrekovanja leta 1890 nastopil Edvard VII. Foto: AP

Ta bi moral tudi pričati, a ga danes na sodišče ni bilo. Odsotnost Harryja na višjem sodišču je povzročila glavobol njegovi odvetniški ekipi, ki je pojasnila, da se je odločil ostati v Los Angelesu, da bi se udeležil hčerinega drugega rojstnega dne.

Prvotno je bilo predvideno, da bo princ Harry v torek pričal v sojenju zaradi vdora v telefon proti Mirror Group Newspapers. Toda sodnik ga je pozval, naj bo v ponedeljek na sodišču pripravljen za pričanje, če bi odvetniki končali predstavitev uvodnih pravnih argumentov prej, kot je bilo pričakovano.

Ko je Mirrorjeva pravna ekipa nakazala, da bo pospešila uvodne argumente, je bila Harryjeva ekipa prisiljena priznati, da njihova stranka ne bo pravočasno pripravljena.

Ko je opisal Harryjev primer, je odvetnik tožnikov Sherborne dejal, da se je v naslovih MGN-ja pojavilo približno 2500 člankov o Harryjevem zasebnem življenju v obdobju, ki ga pokrivajo obtožbe, od takrat, ko je bil še otrok v šoli, do smrti njegove matere, princese Diane, leta 1997 in njegove smrti, poznejšega vojaškega usposabljanja in odraslega življenja. "Ni bilo časa v njegovem življenju, ko bi bil varen pred temi dejavnostmi. Nič ni bilo sveto ali zunaj meja in ni bilo zaščite pred temi nezakonitimi metodami zbiranja informacij."

David Sherborne, Harryjev odvetnik, je sodišču povedal, da je njegova stranka Kalifornijo zapustila šele v nedeljo zvečer, potem ko je dala prednost rojstnodnevni zabavi svoje hčerke. Zaradi tega princ Harry v ponedeljek popoldne ne bi bil na voljo za pričanje v Londonu.

Sodnik Justice Fancourt je bil vidno nezadovoljen zaradi prinčevega neprihoda, a v diplomatskem pravnem jeziku preprosto rekel, da je malo presenečen nad prinčevo odsotnostjo.

Odvetnik MGN-ja Andrew Green je dejal, da je "popolnoma nenavadno", da princa ne bo. Harryjevo pravno ekipo je obtožil, da zapravlja čas sodišča, in dejal, da je pričakoval, da bo v ponedeljek začel navzkrižno zasliševati kraljevo osebo.

Od MGN-ja zahtevajo odškodnino
Mlajši sin kralja Karla III. skušaj s še tremi tožniki trdi, da je založnik za pridobivanje informacij o njih uporabljal nezakonite načine, vključno z vdiranjem v telefone, in od njega zahtevajo odškodnino. Sojenje, ki se je začelo le nekaj dni po Karlovem kronanju 6. maja, naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij trajalo do sedem tednov.

Na desetine fotografov, televizijskih snemalnih ekip in novinarjev se je zbralo pred zgradbo Rolls, da bi posneli prihod princa, a tega ni bilo. Foto: AP
Na desetine fotografov, televizijskih snemalnih ekip in novinarjev se je zbralo pred zgradbo Rolls, da bi posneli prihod princa, a tega ni bilo. Foto: AP

Ob začetku procesa je skupina MGN priznala obstoj "nekaj dokazov" nezakonitega zbiranja informacij, se opravičila in zagotovila, da se tovrstna ravnanja ne bodo nikoli ponovila. So pa njeni predstavniki zanikali prestrezanje glasovnih sporočil in trdili, da so bile nekatere pritožbe vložene prepozno.

Odvetnik tožnikov David Sherborne medtem trdi, da so nezakonite dejavnosti potekale v ogromnem obsegu, odobrili pa da so jih najvišji odgovorni v podjetju. Harryjev neuradni biograf Omid Scobie je v izjavi sodišču zatrdil, da so ga med opravljanjem dela za enega od tabloidov skupine učili, kako vdirati v glasovna sporočila.

Gre za enega od več primerov, ki jih je proti britanskim medijskim skupinam sprožil Harry, odkar je na začetku leta 2020 opustil opravljanje kraljevih dolžnosti in se preselil v ZDA. Marca se je denimo celo pojavil na obravnavi v sojenju proti skupini Associated Newspapers (ANL), založniku časopisa Daily Mail. V tem primeru je zgolj podal pisno izjavo, ni pa osebno pričal.

Harry, ki je peti v vrsti za britansko krono, ima težaven odnos z mediji, zlasti odkar sta z ženo zapustila Združeno kraljestvo. Poleg tožb, ki sta jih vložila, se par večkrat pritožuje tudi nad domnevnimi vdori v zasebnost, za katerimi naj bi stali zlasti fotografi.

Princ Harry toži medijsko hišo Mirror