20-letna Amanda Bynes med promocijo filma She's The Man leta 2006 v Avstraliji. Leta 2010 je prekinila igralsko kariero. Foto: EPA
20-letna Amanda Bynes med promocijo filma She's The Man leta 2006 v Avstraliji. Leta 2010 je prekinila igralsko kariero. Foto: EPA

"Naredila je vse, kar je v daljšem časovnem obdobju sodišče zahtevalo," je sodnik Roger L. Lund sporočil, da sodno skrbništvo za igralko ni več potrebno, poroča BBC.

Ameriška sodišča pravno skrbništvo odredijo za posameznike, ki ne morejo sprejemati lastnih odločitev. V skladu z dogovorom je finančne in osebne zadeve, vključno z zdravstvenimi odločitvami, nadzorovala mati Amande Bynes.

Podobno pravno skrbništvo je bilo odrejeno tudi za pevko Britney Spears, ki ga je sodišče po 13 letih prekinilo lani.

Danes 35-letna igralka je še kot najstnica zaslovela v seriji The Amanda Show in filmih What a Girl Wants, She's the Man in Easy A. Nato se je že pri 24 letih igralsko upokojila.

Težave z odvisnostjo in zakonom

Amanda Bynes je imela težave z odvisnostjo. Marihuano je začela uživati pri 16 letih, njene težave pa so se poglobile, ko je začela jemati adderall, zdravilo na recept, ki se uporablja za zdravljenje ljudi z ADHD (motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo).

Sodišče je skrbništvo zanjo odredilo leta 2013, ko je bila hospitalizirana za oceno duševnega stanja, potem ko naj bi zanetila požar pred domovanjem v Kaliforniji.

Predtem je večkrat prišla navzkriž z zakonom, vključno z vožnjo pod vplivom alkohola, pobega s kraja nesreča in vožnjo brez vozniškega dovoljenja, za kar je dobila tri leta pogojne zaporne kazni.

Na naslovnicah se je večkrat znašla tudi zaradi izpadov na Twitterju.

"Ne morem zavrteti časa nazaj, a bi si ga želela. Zelo mi je žal za vse, ki sem jih prizadela, in za tiste, ki sem jim lagala. To me resnično razjeda," je leta 2018 povedala za revijo Paper.

"Trdo sem delala, da bi izboljšala svoje zdravje"

V nedavni izjavi za revijo People pa se je zahvalila oboževalcem, staršem in odvetnikom za podporo v zadnjih devetih letih. "V zadnjih nekaj letih sem trdo delala, da bi izboljšala svoje zdravje, da bi lahko samostojno živela in delala. V tem naslednjem poglavju bom dajala prednost svojemu počutju," je zapisala.

Amanda Bynes se je v zadnjem času rešila odvisnosti. Živela je v "strukturirani skupnosti za ženske" in diplomirala na modnem inštitutu za dizajn in trženje ter se zaročila s partnerjem Paulom Michaelom.