Valentino Rossi na zadnji dirki v svoji karieri. Foto: EPA
Valentino Rossi na zadnji dirki v svoji karieri. Foto: EPA

Nedeljska dirka za VN Valencie je bila popolnoma v znamenju upokojitve Valentina Rossija. Ciljno črto je prečkal deseti, potem odpeljal zadnji častni krog, sledile so čestitke in ovacije, manjkale niso niti solze žalosti in veselja med zvestimi oboževalci. Ti so v nedeljo zasuli družbena omrežja s pokloni Rossiju, katerih skupni imenovalec je bil ključnik grazie Vale (Hvala, Vale).

Številni navijači so zadnjo Rossijevo dirko spremljali v živo, med njimi tudi nekdanji nogometaš Ronaldo, ki je Rossija presenetil v boksih Yamahe. Brazilec mu je podaril Interjev nogometni dres s število 46. in priimkom Rossi. Motociklist je namreč goreč navijač milanskega kluba.

Med znanimi obrazi na prizorišču samem je bil tudi kolesarski šampion Primož Roglič. Videočestitko so Rossiju poslali še športni kolegi, tenisača Roger Federer in Rafael Nadal, nogometaša Gianluigi Buffon in Andrea Pirlo, voznik formule 1 Lewis Hamilton, italijanska pevka Laura Pausini ...

Sorodna novica Veliki Rossi odpeljal zadnji krog

Na daljavo so se mu poklonili še igralci Tom Cruise, Chris Hemshworth in Keanu Reeves. Zvezdnik Matrice je Doktorju (Il Dottore), kot je Rossijev vzdevek, sporočil: "Hvala, ker si z nami, svojimi oboževalci, delil svoje čudovito zdravilo – naklonjenost, humor, borbenost in zmagovalnost." Cruise mu je čestital za neverjetno in legendarno kariero.

Pika na i je sledila na večerni slovesnosti, ko so legendo motociklizma sprejeli v Hišo slavnih MotoGP-ja. Ob tem je Rossi povedal: "Ta dan sem si vedno predstavljal kot nočno moro, saj je konec dolge kariere, a na koncu sem zelo užival, zato se moram zahvaliti vsem, vsem, ki so sodelovali z mano, preostalim motociklistom ... Bil je nepozaben dan in užival sem! To je bila dolga kariera, ki mi je bila vedno v veselje."

Kariera, dolga 26 let
V zgodovino SP-ja se je zapisal s številnimi rekordi, ima pa devet naslovov prvaka. Po enega v razredih do 125 ccm (1997) in 250 ccm (1999), med elito je bil zadnji prvak v nekdanjem razredu do 500 ccm (2001), ima pa še šest naslovov v sedanjem motoGP (2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009). Ob odhodu v dirkaški pokoj se lahko pohvali s 115 zmagami, 89 v motoGP, 235 stopničkami (199 v elitnem razredu) in z najdaljšo kariero v dirkaškem športu, ki je trajala kar 26 let.

Novi izzivi
Sledijo novi izzivi. Pri 42 letih pričakuje prvega otroka. Ne skriva pa ambicije, da bi se preizkusil na dirki 24 ur Le Mansa, na kateri se vsako leto pomerijo najboljši vozniki vzdržljivostnih dirk in spada med najstarejše tovrstne stalne avtomobilske prireditve.

Hvala, Vale! Foto: EPA
Hvala, Vale! Foto: EPA