Robert De Niro se je pred sodiščem na Manhattnu spustil v verbalni spopad s Trumpovimi podporniki. Foto: AP
Robert De Niro se je pred sodiščem na Manhattnu spustil v verbalni spopad s Trumpovimi podporniki. Foto: AP

80-letni oskarjevec je na tiskovni konferenci pred sodiščem Trumpa označil za "nevarnost", ki da predstavlja grožnjo vsem Američanom.

"Upam, da ta nova oglasna kampanja doseže tudi njegove podpornike in jih spomni, kako veliko nevarnost predstavlja Trump za naša življenja. To ni grožnja. To je naša realnost. In zato sem se pridružil kampanji Joeja Bidna in Kamale Harris, ker je edini način, da ohranimo naše svoboščine in človečnost, da glasujemo novembra za Joeja Bidna," je dejal De Niro na tiskovni konferenci, ki se je sicer predsednik in podpredsednica ZDA nista udeležila.

So pa se igralcu pridružili direktor komunikacij Bidnove predvolilne kampanje Michael Tyler, ki je Trumpa označil za "agenta kaosa", predstavnik washingtonske policije Michael Fanone in nekdanji kongresni policist Harry Dunn, ki je izmeno opravljal tudi med vdorom Trumpovih privržencev v kongresno stavbo 6. januarja 2021.

"Trump predstavlja edinstveno in vse večjo nevarnost našim osnovnim pravicam in svoboščinam, naši demokraciji in gospodarstvu. Ta grožnja je kristalno jasna danes in bo ostala kristalno jasna tudi jutri. In bo kristalno jasna na med soočenjem v Atlanti 27. junija," je dejal Tyler. Za 27. junij je namreč napovedano težko pričakovano soočenje med Bidnom in Trumpom.

De Niro: Trump ne sodi v moje mesto

De Niro na tiskovni konferenci. Foto: AP
De Niro na tiskovni konferenci. Foto: AP

De Niro se je s podporniki Trumpa, zbranimi pred sodiščem, ob začetku tiskovne konference spustil v verbalni spopad, pri čemer je igralec trdil, da Trump "ne sodi" v New York, češ da hoče "uničiti" mesto in skupaj z njim cel narod. "Donald Trump si želi uničiti ne le to mesto, ampak celo državo. In na neki točki bi lahko uničil tudi cel svet," je dejal v New Yorku rojeni filmski zvezdnik.

"Temu mestu dolgujem veliko. In zato je tako čudno, da je Donald Trump tam, na drugi strani ulice, ker ne sodi v moje mesto. Ne vem, kam sodi, ampak zagotovo ne sodi sem. Mi, Newyorčani, smo ga včasih tolerirali, ko je bil samo en v vrsti lakomnih nepremičninskih mešetarjev, ki so se udinjali za nekaj več," je dodal De Niro.

Igralec je posodil svoj glas za aktualno kampanjo Bidna in Harris, v kateri demokratski dvojec Trumpa ostro kritizira, češ da je "povsem izpod nadzora" in da "grozi, da bo diktator, ki bo razbil ustavo".

Trumpova kampanja je v torek sklicala ločeno tiskovno konferenco, po Bidnovi z De Nirom, na kateri je Trumpov svetovalec Jason Miller De Nira označil za "odsluženega igralca".

"Joe Biden izgublja, izgublja v prav vsaki ključni zvezni državi. Podpora Trumpu pa še naprej raste, zato je največ, kar lahko Biden stori, da privleče na plano odsluženega igralca. In brez skrbi, moje izjave bodo krajše, kot je bil Irec (Scorsesejev tri ure in pol dolg film z De Nirom iz leta 2019, op. a.). Ne bom vas utrujal tri ure," je dejal Miller.

Po tiskovni konferenci so protestniki De Nira psovali, da je "smet" in "odslužen".