Donald Sterling se je konec tedna znašel sredi rasističnega škandala, ko naj bi svojemu dekletu prepovedal druženje s temnopoltimi igralci. V preteklosti je bil Sterling že obtožen rasizma. Na domnevni incident se je odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Donald Sterling se je konec tedna znašel sredi rasističnega škandala, ko naj bi svojemu dekletu prepovedal druženje s temnopoltimi igralci. V preteklosti je bil Sterling že obtožen rasizma. Na domnevni incident se je odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Spremljevalka ameriškega bogataša je sporno fotografijo že umaknila s svojega Instagrama. Foto: Instagram
Igralci Clippersov so v znak protesta zakrili grb kluba. Foto: EPA
Magic Johnson je dejal, da se tekem Clippersov ne bo več udeležil, dokler bo Sterling lastnik: "Žal mi je zaradi svojih prijateljev, trenerja Doca Riversa in Chrisa Paula, ki delata s človekom, ki ima takšno mnenje." Foto: EPA

Medtem ko vodstvo lige NBA še preiskuje primer - zvočni posnetek, ki ga je objavil TMZ, razkriva, da je 80-letni Sterling svojemu veliko mlajšemu dekletu prepovedal druženje s temnopoltimi igralci, in ki je na noge dvignil Američane -, se je v nedeljo oglasil tudi sam predsednik ZDA, ki je Sterlingove izjave označil za izjemno žaljive in rasistične.

"Mislim, da mi njegovih izjav ni treba razlagati, ker govorijo same zase. Ko želi ignorant razglašati svojo ignoranco, mu je le treba pustiti, da govori," se je Obama na novinarski konferenci na azijski turneji v Kuala Lumpurju ob srečanju z malezijskim premierjem Nadžibom Razakom na kratko dotaknil polemike, ki pretresa ZDA. "Očitno je, da je Liga NBA priljubljena po vsej državi, v njej igra veliko Afroameričanov, košarka pa je globoko zasidrana v afroameriški kulturi," je dejal Obama in dodal, da je primer pokazal, da se ZDA še vedno borijo z rasno diskriminacijo.

Povedal je še, da je prepričan, da se bo komisar Lige NBA Adam Silver znal spopasti s problematiko. Silver je v soboto na novinarski konferenci dejal, da bodo ukrepali, ko ugotovijo avtentičnost posnetka: "Zvočni posnetek, ki ga je objavil TMZ, je resnično moteč in žaljiv, stvari pa bomo skušali priti do dna čim hitreje."

Bo "krivec" Magic Johnson kupil Clipperse?
Rumeni TMZ je prvi objavil desetminutni avdioposnetek v petek, v katerem naj bi se milijarder Sterling spravil na svojo spremljevalko V. Stiviano, ki je napol Mehičanka, napol Afroameričanka. Razlog Sterlingovega izbruha naj bi bila fotografija z legendarnim košarkarjem Magicom Johnsonom (in tudi igralcem bejzbola Mattom Kempom), ki jo je Stivianova naložila na Instagram. Sterling ji je med plazom žaljivk na rasni podlagi med drugim zabičal, naj se v prihodnosti ne fotografira več s pripadniki manjšin. "Lahko spiš z njimi, lahko jih voziš domov, ampak prosim te, da tega ne razglašaš in jih ne vlačiš na moje tekme. Ne dajaj fotografij z Magic Johnsonom na instagram in ne vlači ga na moje tekme," naj bi zabičal Sterling dekletu, s katerim sta se kasneje razšla.

Sterlinga je poleg ameriškega predsednika obsodil tudi Magic Johnson, ki je dejal, da se tekem Clippersov ne bo več udeležil, dokler bo Sterling lastnik: "Žal mi je zaradi svojih prijateljev, trenerja Doca Riversa in Chrisa Paula, ki delata s človekom, ki ima takšno mnenje."

V pričakovanju odločitve Lige NBA, ki naj bi bila znana jutri, je v javnost tudi pricurljala novica, da naj bi se za nakup Sterlingovega kluba zanimal prav Magic Johnson, nekdanji zvezdnik moštva Los Angeles Lakers. Danes uspešni poslovnež ima v delni lasti klub Los Angeles Dodgers. "To je 100-odstotno Magicov načrt," je dejal za Yahoo Sports neimenovani vir.

Protest Sterlingove ekipe
Pred samo tekmo je zadevo komentiral tudi trener Los Angeles Clippersov, legendarni Doc Rivers: "Vse sem slišal. Nisem zadovoljen, saj ne maram rasizma. To je nekaj, s čimer se nočem ukvarjati, a takšna je resničnost. Zadevo bomo morali prebroditi skupaj in to je vse, kar lahko storimo. Nihče ni vesel, da se je znašel v tem položaju. Mislite, da raje govorim o rasizmu kot pa o tem, kako zaustaviti Stephena Curryja (igralec ekipe Golden State, op. a.)? V tem trenutku ne potrebujem vseh teh klicev in vprašanj na to temo, ki jih prejemam. Vsekakor ni prijetno slišati česa takega - ne glede na to, ali ta človek dela v tvoji organizaciji ali ne."

Sterlingovo vedenje so obsodili tudi njegovi soigralci, ki so na zadnji tekmi proti ekipi Golden State tiho protestirali - pred tekmo so uprizorili protest, ko so med ogrevanjem in poslušanjem ameriške himne zakrili grb kluba. Videoposnetek protesta si lahko pogledate spodaj.