Vladimir Putin in Steven Seagal sta v zadnjih letih razvila tople odnose. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Steven Seagal sta v zadnjih letih razvila tople odnose. Foto: Reuters
Seagal na orožarski in lovski razstavi v Moskvi leta 2014. Foto: EPA

"Že kar nekaj časa je vztrajno prosil za rusko državljanstvo," je povedal kremeljski predstavnik za javnost Dimitrij Peskov in dodal, da je Seagal "znan po svoji ljubezni do Rusije, česar ni nikdar skrival". "Hkrati pa je precej znan igralec, kar je bil razlog, da mu odobrimo državljanstvo Ruske federacije," je pojasnil Peskov.

64-letnega Seagala je z vrstnikom Putinom povezala ljubezen do borilnih veščin. Po priključitvi Krima Rusiji leta 2014 je Seagal ruskega predsednika označil za enega največjih živečih svetovnih voditeljev in na polotoku celo nastopil s svojo skupino Steven Seagal blues band za proruske separatiste.

Zvezdnik filmov Oblegani in Aljaska v plamenih je zadnji v vrsti slavnih z Zahoda, ki so dobili rusko državljanstvo, ko so se spoprijateljili s Putinom. Med njimi so francoski igralec Gerard Depardieu, ameriški boksar Roy Jones mlajši in borec mešanih borilnih veščin Jeff Monson.

Ljubezen do Vzhoda
Seagalova naklonjenost do Vzhoda pa se ne konča pri Rusiji - leta 2014 je kupil luksuzni apartma v Budvi v Črni gori, kjer je odprl šolo borilnih veščin, avgusta letos ga je gostil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, na Zahodu znan tudi kot "zadnji evropski diktator", prav tako letos pa je po vrsti obiskov Srbije prejel srbsko državljanstvo.

Igralec je decembra 2015 dvakrat obiskal Srbijo ter se srečal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem in premierjem Aleksandrom Vučićem, ob tem pa dejal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, za promocijo Srbije po svetu. Izrazil je tudi željo, da ustanovi v Beogradu akademijo aikida - sam je namreč v tej borilni veščini dosegel mojstrsko stopnjo črni pas.

Seagal je v Beogradu za novo leto pred srbskim parlamentom nastopil s svojo skupino, s katero je leta 2014 koncertiral tudi v Ljubljani. O kakih ambicijah, da bi pridobil tudi slovensko državljanstvo, ni poročil.