Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko je leta 2016 postal ruski državljan in nato še Putinov poseben humanitarni odposlanec za ameriško-ruske odnose, se je igralec še bolj aktivno vključil v rusko politiko.

Igralec je v pozdravnem govoru ob sprejetju v stranko Pravična Rusija - Patrioti - Za resnico, ki namerava septembra sodelovati na parlamentarnih volitvah, pozval k ostrejšemu preganjanju podjetij, ki škodijo okolju. "Ne moremo aretirati ljudi. Zaračunamo jim samo kazen, oni pa verjetno zaslužijo več s proizvodnjo izdelkov, ki onesnažujejo okolje."

Stranko, v katero se je včlanil, je najbolje opisati kot opozicijo, ki samo navidezno prispeva k večstrankarstvu, čeprav vladajoči Združeni Rusiji ne nasprotuje v ničemer pomembnem. Letos je bila ustanovljena z združevanjem levičarskih strank, pa tudi nacionalističnih patriotov, ki zagovarjajo priključitev delov Ukrajine in Abhazije.

Seagalova naklonjenost Rusiji ni skrivnost, saj že več let prijateljuje z ruskim predsednikom. Putina je po priključitvi Krima Rusiji leta 2014 označil za enega največjih živečih svetovnih voditeljev in na polotoku celo nastopil s svojo skupino Steven Seagal Blues Band za proruske separatiste.