Celotno situacijo naj bi naslikal kot romantično in ljubeče razmerje. Foto: AP
Celotno situacijo naj bi naslikal kot romantično in ljubeče razmerje. Foto: AP

Pevec ameriške skupine Aerosmith Steven Tyler je obtožen spolnega nasilja in namerne povzročitve čustvene stiske mladoletnici, v novi tožbi pa je prav tako zapisano, da je omenjeno mladoletnico prisilil k splavu. Julia Holcomb v sodnih dokumentih, ki jih je pridobil Rolling Stone, trdi, da se je spolno razmerje s takrat 25-letnim frontmanom začelo leta 1973, kmalu po tem, ko je dopolnila 16 let. Tožnica je sicer že v preteklosti javno spregovorila o domnevni zvezi z glasbenikom, v tožbi pa ga sicer ni imenovala.

Spoznala naj bi se na koncertu skupine Aerosmith v Portlandu, kjer je živela, po predstavi pa naj bi jo odpeljal v svojo hotelsko sobo. Tylerju naj bi takrat povedala svojo starost in o svojem težkem življenju doma. Zvezdnik naj bi potem nad njo "izvedel različna kazniva spolna dejanja", naslednje jutro naj bi jo domov poslal s taksijem. Poskrbel naj bi tudi za njen prevoz na naslednji koncert zasedbe, ki je bil v Seattlu, znova naj bi sledilo več dejanj spolne narave, naslednji dan pa se je morala vrniti v domači kraj.

Roker naj bi leta 1974 prepričal njeno mamo za dovoljenje, da postane njen zakoniti skrbnik. Čeprav naj bi obljubil, da bo poskrbel zanjo in da bo vpisana v šolo, se tega po besedah Holcomb ni držal – namesto tega naj bi z njo še naprej potoval, spolno nasilje je bilo še vedno prisotno, priskrboval ji je alkohol in mamila.

Leto pozneje, ko je bila stara 17 let, naj bi zanosila, pevec pa naj bi vztrajal, naj nosečnost prekine, v nasprotnem primeru ji je grozil, da jo bo nehal finančno podpirati. Po tem naj bi ga tožnica zapustila in se vrnila v Portland, da bi začela novo življenje kot predana katoličanka. Postala je aktivistka proti splavu, ki je svojo izkušnjo večkrat omenila.

V svojih spominih naj bi jo omenil v zahvali

V tožbi so sicer omenjeni citati iz knjige spominov ameriškega glasbenika, ki je izšla pred 11 leti. V njej njenega imena ni navedel, poimenoval jo je zgolj Diana, a je opisal skoraj triletno zvezo z najstnico v 70. letih prejšnjega stoletja, v katero se je noro zaljubil.

Navedel, da se je "skoraj vzel z najstniško nevesto", starši dekleta naj bi ga vzljubili in podpisali dokument za dodeljenje skrbništva, da ne bi bil aretiran, če bi jo odpeljal iz države, saj jo je vzel na turnejo. Čeprav ti spomini splava ne omenjajo, je ta omenjen v avtobiografiji skupine Aerosmith leta 1997.

V tožbi Holcomb trdi, da jo je objava knjige neprostovoljno izpostavila, celotno situacijo pa naj bi naslikala kot romantično in ljubeče razmerje. Opozorila je tudi na dejstvo, da jo je Tyler brez njenega soglasja omenil v zahvali, kjer pa naj bi njen priimek zapisal napačno – napisano je ime Julia Halcomb. Zastopniki 74-letnika se še niso odzvali.