Režisersko delo Caryja Fukunage je bil edini zadetek v polno za Pravega detektiva na ponedeljkovi podelitvi emmyjev. Foto: Reuters
Režisersko delo Caryja Fukunage je bil edini zadetek v polno za Pravega detektiva na ponedeljkovi podelitvi emmyjev. Foto: Reuters
Fukunaga na snemanju Pravega detektiva s protagonistom Matthewom McConaugheyjem. McConaughey je letos prejel svojega prvega oskarja, emmy pa se mu je za las izmuznil - šel je namreč v roke Brianu Cranstonu iz serije Breaking Bad. Foto: HBO
Za svoj videz se lahko zahvali posrečeni mešanici švedsko-japonskih genov. Foto: Reuters

"Cary, lahko me fukunagaš kadar koli," je bil eden izmed vzhičenih zapisov na Twitterju, potem ko je 37-letni režiser zvenečega priimka zasluženo prejel emmyja za najboljšo režijo. "Prava skrivnost ni razplet Pravega detektiva, ampak kje se je Cary Joji Fukunaga skrival ves ta čas?!" so se spraševali na E!Online, kjer so zapisali še, da je režiser občinstvo pošteno presenetil, ker, no, "je vroč".

Dame je postavni in precej sramežljivi Fukunaga navdušil z eleganco, ljubkostjo, hipsterskimi očali in izklesanimi ličnicami - odpustile so mu celo kitke, v katere si je spletel svoje lase.

"To je odlično, nimam besed," je bilo vse, kar je ob svojem prvem emmyju lahko izdavil slave in pozornosti očitno nevajeni Kalifornijčan, ki se ima za svoj videz zahvaliti tudi posrečeni mešanici genov - rojen je namreč japonskemu očetu in švedski materi. Njegov dedek je bil med drugo svetovno vojno pilot, ki so ga Američani po zajetju strpali v enega svojih taborišč za japonske vojne ujetnike.

Nagrade za prvenec Sin Nombre
In čeprav je čednega in nadarjenega režiserja širša javnost spoznala šele zdaj, Pravi detektiv nikakor ni njegov prvi projekt v Hollywoodu. Prvi projekt, ki mu je padel v naročje po prihodu v Los Angeles, je bil videospot Survivor skupine Destiny’s Child, kritike pa je osvojil s prvencem Sin Nombre (Brez imena) leta 2009, za katerega je na festivalu v Sundanceu celo prejel nagrado za režijo. Film smo tisto leto lahko videli tudi na Liffu. Leta 2010 se je lotil filmske adaptacije klasike Jane Eyre, v kateri sta zaigrala Michael Fassbender in Mia Wasikowska.

Žal bo Fukunaga za drugo sezono Pravega detektiva režiserski stolček prepustil nekomu drugemu (bo pa še vedno sodeloval pri seriji kot producent), bomo pa na velikih zaslonih lahko prihodnje leto videli njegov novi celovečerni film, dramo Beasts of No Nation, posneto po romanu Uzodinme Iweale, ki govori o otroških vojakih na zahodu Afrike. Prevzel bo tudi režijo nove predelave srhljivke Stephena Kinga It. Fukunaga je po izvrstni režiji Detektiva trenutno v Hollywoodu vroče blago, a svoje projekte izbira pazljivo.

Kariero deskarja zamenjal za film
Ali je Fukunaga trenutno samski ali ne, ni znano, se je pa leta 2011 kratek čas sestajal z igralko Michelle Williams. In da je velik romantik. "Rad brskam za nenavadnim nakitom, sestavljam skupaj ujemajoče se kose z vsega sveta, podarjam izgubljene ključavnice v dar," je razlagal v intervjuju za Vulture leta 2011. "Pišem dolga večdelna ljubezenska pisma, zastavljena tako, da se jih odpira več dni. Včasih sem vedno delal umetniške izdelke za dekleta, da bi me imela rada. Portrete, risbe, posebna pisma ... Umetnost. In navadno je delovalo."

Sicer pa je novi ljubljenec deklet (in nekdanji profesionalni deskar na snegu) tudi visoko izobražen - na kalifornijski univerzi UCSC je diplomiral iz zgodovine, magisterij iz režije pa prejel na elitni newyorški fakulteti Tisch. Poleg angleščine, japonščine in švedščine govori še francosko in špansko.