Trije izmed veličastnih stripovskih herojev: Iron Man (Robert Downey jr.), Batman (Christian Bale) in Superman (Brendan Routh). Foto:
Trije izmed veličastnih stripovskih herojev: Iron Man (Robert Downey jr.), Batman (Christian Bale) in Superman (Brendan Routh). Foto:
Batman: Temni vitez
V najnovejšem Batmanu se v vlogi večnih nasprotnikov predstavita Christian Bale kot Batman in pokojni Heath Ledger kot Joker.

Supermanov alter ego Clark Kent je tako poštirkan - skrit za svojimi debelimi očali in novinarsko pisalno mizo, modre pajkice pa - sprijaznimo se - nikdar niso bile navdušujoča moška oprava.
In če je Christopher Reeve v 70. letih še nekako deloval kot superjunak, je najnovejši Superman - razmeroma neznani Brandon Routh popolna polomija.
Spider-Man oz. Peter Parker dobršen del privlačnosti izgubi že zato, ker Tobey Maguire pač nima zadostne karizme. Ben Affleck kot Daredevil in George Clooney kot Batman pa sta bila tako smešna kot superjunaka, da se danes sama delata norca iz svojih vlog.

Robert Downey JE Tony Stark
Ampak ravno, ko smo že izgubljali upanje v stripovske junake, so hollywoodski studii v enem svojih redkih lucidnih, še več, briljantnih trenutkov, za vlogo Iron Mana postavili vse na kocko in rekrutirali Roberta Downeyja jr. Sicer vedno s slovesom enega največjih igralcev svoje generacije, a 43-letni, večkrat zdravljeni odvisnik pač nista lastnosti, vredni interpretatorja superjunaka.
Downey pa je morda prav zaradi tega popoln v vlogi razuzdanega, samovšečnega ženskarja in alkoholika Tonyja Starka, ki v prostem času rešuje svet kot Iron Man.
Poletje Batmana, Speedracerja in Hulka
Prihodnji meseci bodo na filmska platna prinesli še: vedno odličnega Christiana Bala kot Batmana, enkratnega Edwarda Nortona kot Hulka, oskarjevko Angelino Jolie v Wanted, obetavnega Gabriella Machta kot Spirita in zvezdnika neodvisnih filmov Josepha Gordona Levitta kot Cobra Commanderja v G. I. Joeju.
Stripovski junaki so zagotovo spet "in" - in tokrat so rezervirani za prave igralce, ne za zvezdnike B-kategorije.
Kaja Sajovic

Iron Man oz. Tony Stark je nastal izpod peresa Stana Leeja leta 1963, letos pa ga je v film predelal režiser Jon Favreau, ki je tudi potegnil briljantno potezo, ko je v naslovno vlogo postavil Roberta Downeyja jr. 43-letni superjunak? In to za film, ki se mu najverjetneje obetata še dve nadaljevanji? Očitno, da, saj kritiki kar ne morejo prehvaliti filma, ki ga že označujejo za najboljši izdelek, posnet po stripu, veliko zaslug za to pa pripisujejo prav oskarjevskemu nominirancu Downeyju. S to vlogo mu napovedujejo, da bo šel po sledeh Johnnyja Deppa, ki mu je svetovno slavo po 40. letu priborila franšiza Piratov s Karibov. Iron Man se lahko pohvali tudi z izvrstno stransko zasedbo: spoštovani veteran Jeff Bridges je glavni negativec Obadiah Stane, oskarjevski nominiranec Terrence Howard je Iron Manov zaveznik Jim Rhodes in oskarjevka Gwyneth Paltrow je zvesta tajnica (z vsemi podtoni, ki temu liku pritičejo) Pepper Potts. Omeniti še velja, da je Iron Man po Batmanu šele drugi superjunak, ki je običajni človek, in ne Nezemljan.
Batman in Robin (1997) je le eden izmed dolge vrste filmov, posnetih po kultnem stripu Boba Kana in Billa Fingerja iz leta 1939. V novejši dobi je Batmana z njegovo skrito identiteto Brucea Wayna - bogatega industrijalca, plejboja in človekoljuba - najprej prenesel kultni režiser Tim Burton v Batmanu (1989) in Batman se vrača (1992) - obakrat je naslovnega junaka upodobil Michael Keaton, v prvem filmu je bil nepozaben kot Joker oskarjevec Jack Nicholson, v drugem pa je moško domišljijo burila Michelle Pfeiffer kot Catwoman. Sledili sta nadaljevanji pod režisersko taktirko Joela Schumacherja: Batman za vedno (1995) z Valom Kilmerjem ter Batman in Robin (1997), ki je bil kljub šarmerju in oskarjevcu Georgeu Clooneyju v glavni vlogi polomija. Stranski liki: Arnold Schwarzenegger je bil gospod Freeze, Chris O'Donnell Robin, Alicia Silverstone Batwoman in Uma Thurman Poison Ivy.
Najprej je bila kot Catwoman nepozabna Michelle Pfeiffer v filmu Batman se vrača (1992), zato so verjetno filmski ustvarjalci menili, da bi bilo uspeh idealno nadgraditi s samostojnim filmom. V glavno vlogo so postavili vročo in priljubljeno Halle Berry, ki je takrat ravno osvojila oskarja v temačni drami Bal smrti. A kar je v teoriji zvenelo kot dobra ideja, se je v praksi izkazalo za polomijo. Catwoman (2004) je res dobila kar nekaj nagrad - žal je bila to rekordna bera zlatih malin in Berryjeva je postala prva, ki je v enem letu postala tako najboljša igralka kot najslabša.
Po slabo sprejetih Batmanih režiserja Joela Schumacherja je stvari spet postavil na pravi tir Christopher Nolan (Memento), ki je za glavnega igralca izbral 34-letnega Britanca Christiana Bala. Izbira tako režiserja kot glavnega igralca sta bila zadetek v polno, Batman: Na začetku (2005) je bil izredno hvaljen, letos pa se nam obeta še nadaljevanje, Batman: Temni vitez. Balu se bodo pridružili sami igralci s pedigrejem: britanski veteran Michael Caine je Alfred Pennyworth, zvezda neodvisnih filmov Maggie Gyllenhaal je Batmanov objekt naklonjenosti Rachel Dawes, oskarjevec Morgan Freeman je Lucius Fox, za pokojnega Heatha Ledgerja pa je vloga Jokerja labodji spev, za katero mu mnogi napovedujejo celo posthumno oskarjevsko nominacijo, Michael Caine pa je že dejal, da je Ledgerju z njo uspelo prekositi velikega Jacka Nicholsona. 28-letni oskarjevski nominiranec Ledger je umrl januarja letos, potem ko se je vse od priprav za prav Jokerja mučil z nespečnostjo in odvisnostjo od tablet.
Superman s svojim alter egom Clarka Kenta je še eden izmed bolj izrabljenih stripovskih junakov. Ta ameriška ikona je nastala leta 1932 izpod peres Jerryja Siegla in Joeja Shustra, nato pa doživela vrsto ekranizacij. Naj omenimo le štiri najbolj znane: od leta 1978 do leta 1987 je moža v modrih pajkicah in rdečem ogrinjalu upodabljal Christopher Reeve (umrl leta 2004), ki še danes ostaja neločljiva podoba Supermana. Po desetletju in pol zatišja ga je na velika platna ponovno prinesel 28-letni novinec Brandon Routh v filmu Superman se vrača (2006). Lexa Lutherja je tu upodobil dvakratni oskarjevec Kevin Spacey, Kentovo ljubezen Lois Lane pa Kate Bosworth. A to nikakor ne pomeni, da smo v vmesnem obdobju Supermana pogrešali - med letoma 1993 in 1997 se je v pajkice oblekel Dean Caine v tudi pri nas priljubljeni seriji Lois in Clark: Nove Supermanove dogodivščine (Lois je upodobila Teri Hatcher iz Razočaranih gospodinj), že od leta 2001 pa lahko v vlogi mladega Clarka Kenta gledamo Toma Wellinga v seriji Smallville, ki opisuje njegovo odraščanje v Kanzasu, potem ko je treščil s planeta Kripton.
Spiderman je klasični stripovski junak, ki sta si ga leta 1962 zamislila Stan Lee in Steve Ditko. Kadar ne rešuje sveta kot človek pajek po newyorških nebotičnikih, živi kot nesamozavesten, osamljen srednješolec Peter Parker - lik, s katerim se lahko mnogi mladi bralci poistovetijo. V tem pogledu je bila izbira ne ravno mačo Tobeyja Maguirja verjetno prava izbira, a vseeno bi bil Jake Gyllenhaal, ki je bil tudi v ožjem izboru za naslovno vlogo, boljša izbira. Prvemu delu Spidermana (2002) sta sledila še dve uspešni nadaljevanji: dvojka je luč ugledala leta 2004, trojka pa lani. Vse tri je režiral Sam Raimi, v stranskih vlogah pa: Kirsten Dunst kot ljubljeno dekle Mary Jane Watson, James Franco kot New Goblin/Harry Osborn ter veteranska negativca Alfred Molina (Doc Ock) in Willem Dafoe (Green Goblin).
Hulk alias Dr. Bruce Banner (fizik, ki ga eksplozija gama bombe spremeni v Hulka), ki sta ga leta 1962 ustvarila Stan Lee in Jack Kirby, je eden najprepoznavnejših superjunakov. Leta 2003 ga je precej neuspešno na velika platna prenesel oskarjevec (Gora Brokeback) Ang Lee, naslovno vlogo pa je odigral Eric Bana. Zdaj se zelena pošast vrača, tokrat v podobi oskarjevskega nominiranca in - podobno kot Robert Downey - enega najbolj nadarjenih igralcev svoje generacije, 38-letnega Edwarda Nortona. Neverjetni Hulk (The Incredible Hulk) bo svojo ameriško premiero doživel 13. junija, obeta pa tudi stranska zasedba: Liv Tyler (Bannerjevo dekle Betty Ross), Tim Roth in William Hurt.
Fantastični štirje je (prva!) ekipa superjunakov, ki sta jo leta 1961 v stripu zasnovala Stan Lee in Jack Kirby. Zgodba je bila v film predelana prvič leta 2005, in sicer v postavi: Ioan Gruffudd je igral Reeda Richardsa oz. Mr. Fantastica, seksi Jessica Alba je bila Nevidna ženska Sue Storm, Chris Evans je bil človeška bakla Johnny Storm, Michael Chiklis Ben Grimm oz. The Thing in Julian McMahon Victor von Doom oz. Dr. Doom. Nadaljevanje je sledilo dve leti pozneje s filmom 4: Rise of the Silver Surfer (2007), v katerem je Silver Surferju glas posodil Laurence Fishburne, telo pa Doug Jones.
Ekipa superjunakov Možje X z različnimi prirojenimi nadnaravnimi močmi je iz Marvelovih stripov Stana Leeja in Jack Kirbyja iz leta 1963 prerasla v uspešno filmsko franšizo pod režisersko taktirko Briana Singerja in Bretta Ratnerja. V filmih Možje X (2000), X2 (2003) in Možje X: Zadnji spopad (2006) so junake upodobili Hugh Jackman kot Wolverine, Ian McKellen kot Magneto, Halle Berry kot Storm, Famke Jenssen kot Phoenix, James Marsden kot Kiklop, Rebecca Romijn kot Mystique, Shawn Ashmore kot Iceman, Anna Paquin kor Rogue ... Hugh Jackman pa se leta 2009 lahko veseli svojega 'spinoffa' - filma Wolverine.
Superjunaka Daredevila so leta 1964 za Marvel ustvarili Stan Lee, Bill Everett in Jack Kirby. Njegova javna identiteta je uspešni odvetnik Matt Murdock, Daredevil pa je eden redkih superjunakov 'invalidov', saj je slep od radioaktivne nesreče v otroštvu. A ta mu je po drugi strani tudi okrepila preostale čute in mu dala radarski občutek, s pomočjo katerega lahko zaznava svoje okolje. V filmu ga je leta 2003 na posmeh vseh upodobil oskarjevec Ben Affleck, ki še danes ne rad govori o tej svoji vlogi. Res pa je, da mu je film prinesel soprogo - Jennifer Garner, ki je v Daredevilu upodobila Elektro, objekt Daredevilovega poželenja, ki pa jo od njega razdvaja njena ubijalska narava. Garnerjeva je dve leti pozneje dobila še svoj film - toda Elektra (2005) je bila podobna polomija kot Daredevil. Lik Elektre je sicer leta 1981 v stripu prvič zasnoval kultni Frank Miller.
Mesto greha je eden večjih stripovskih dosežkov Franka Millerja, ki je zgodbo oblikoval leta 1991. Izredno uspešno in hvaljeno filmsko predelavo je doživel leta 2005 pod režisrsko taktirko samega Millerja in Tarantinovega učenca Roberta Rodrigueza. Like, ujete v pokvarjeno in nasilno mesto greha, so med drugim upodobili Jessica Alba, Bruce Willis, Eva Mendes, Benicio del Toro in Clive Owen. Ker je bila stiliska črno-belo-rdeča mojstrovina taka uspešnica, bo dobilla še dve nadaljevanji: dvojka in trojka sta napovedani za 2009 in 2010, med morebitnimi igralci pa naj bi bil tudi oskarjevski nominiranec Johnny Depp.
Millerjev strip iz leta 1998 300, ki govori o špartanskem kralju Leonidasu, so v film epskih razsežnosti predelali leta 2006, v vlogi Leonidasa pa je nastopil 38-letni škotski igralec Gerard Butler.
Miller se je lotil tudi filmske predelave klasičnega stripa Willa Eisnerja iz leta 1940, The Spirit. Spirit je zamaskirani borec proti kriminalu, ki je v zasebnosti detektiv Denny Colt. Na filmska platna ga bo konec letošnjega leta prenesel obetavni in lepi Gabriel Macht, za moške oči pa bosta poskrbeli seksi Scarlett Johansson in Eva Mendes.
Transformerji so Marvelov strip novejše dobe - iz 80. let, glavni junaki pa so roboti. Na platna sta jih lansko poletje prenesel specialist za blockbusterje, Michael Bay, in producentska hiša Stevena Spielberga, v boju z roboti pa smo videli mlade vzhajajoče hollywoodske zvezdnike Shia LaBeoufa (Sam Witwicky), Megan Fox (Mikaela Banes) in Josha Duhamela (Poveljnik Lennox).
Blade (Rezilo) s svojim alter egom Erica Brooksa je superjunaški lovec na vampirje, rojen mami prostitutki in s kvazivampirskimi lastnostmi. Lik sta leta 1973 za Marvel Comics ustvarila Marv Wolfman in Gene Colan, prvič pa se je pojavil kot stranski lik v stripu o Drakuli, nato pa dobil svojo serijo. V filmu ga je leta 1998 prvič upodobil Wesley Snipes, ki je vlogo ponovil še dvakrat: v Blade II (2002) in Rezilo: Trojica (2004).
Antijunaka Punisherja so leta 1974) za Marvel Comics ustvarili Gerry Conway, John Romita in Ross Andru. Glavni lik Frank Castle vzame zakon v svoje roke, potem ko mu mafija ubije celotno družino. Sredstev ne izbira: mori, ugrablja, izsiljuje, prisiljuje in grozi. V filmu The Punisher (2004) je naslovni lik upodobil Thomas Jane, nasproti mu je stal John Travolta.
Ne ravno simpatičnega demona Hellboya, ki se bojuje proti temačnim silam v seriji iz folklore izvirajočih pripovedk, si je leta 1993 zamislil Mike Mignola, v filmu (2004) pa ga je upodobil Ron Perlman. Nadaljevanje, Hellboy II: Zlata vojska, sledi to poletje, oba pa je režiral oskarjevski nominiranec Guillermo Del Toro.
Nevidni jezdec (Ghost Rider, 1973-1983) je še eden od Marvelovih nadnaravnih antijunakov. Prvi nevidni jezdec je kaskaderski motociklist Johnny Blaze, ki v zameno za rešitev življenja svojega mentorja da svojo dušo hudiču. Film (2007) z Nicolasom Cageom v naslovni vlogi in seksi Evo Mendes kot njegovo drago Roxanne Simpson je bil polomija.
V kot vroče maščevanje (V for Vendetta) je serija stripov, ki sta jih ustvarila Alan Moore in David Lloyd, postavljenih v distopično Anglijo prihodnosti, kakor so si v 80. letih zamišljali, da bodo videti 90. leta. Skrivnostni anarhist, imenovan 'V', si prizadeva uničiti totalitaristično vlado in vpliva na ljudi, ki jih sreča na svoji poti. V uspešnem filmu izpod peres bratov Wachowski sta v glavni vlogi nastopila Hugo Weaving in pobrita Natalie Portman.
Tudi superuspešna ameriška serija o nadnaravnem, Heroji (2006), je zasnovana po seriji stripov, govori pa o množici po svetu raztresenih ljudi, ki imajo nadnaravne sposobnosti: eden lahko leti, drugi vidi v prihodnost, tretjemu se rane same zacelijo ... Skoraj celotna zasedba nanizanke, od Hayden Panettiere do Mila Ventimiglie in Ali Larter, pa se redno uvršča na različne sezname najlepših in najbolj poželjivih.
Wanted sta kot stripovsko miniserijo leta 2003 ustvarila Mark Millar in J. G. Jones, filmska različica pa prihaja v kinomatografe poleti. Zgodba? Wesley Gibson (najobetavnejši škotski zvezdnik James MacAvoy) je praktično nihče, nezadovoljnež, ki ga v službi izrabljajo, njegovo dekle pa ga je pravkar pustilo. K življenju ga spravi šele seksi Fox (oskarjevka Angelina Jolie). Vključi ga v skrito bratovščino, ki Wesa za maščevanje umora njegovega očeta nauči uporabljati njegove skrite supermoči.
G. I. Joe (2009) sicer ne temelji na stripu, temveč na figuricah, ki segajo vse v leto 1960, a sodi v isto vrsto superjunakov. V filmu, ki prihaja na velika platna leta 2009, bo Cobro Commanderja, enega izmed pripadnikov elitne vojaške enote, upodobil najobetavnejši zvezdnik neodvisnih filmov, Jospeh Gordon Levitt, ki se ga spomnimo iz serije Tretji kamen od sonca.