Susan Sarandon na shodu za Gazo. Foto: AP
Susan Sarandon na shodu za Gazo. Foto: AP

77-letna oskarjevka je ostala brez svoje hollywoodske agencije UTA, potem ko je bila ta konec tedna ena od govornic na shodu v podporo Palestini. Igralka, ki na stiske Palestincev redno opozarja tudi na Twitterju, se je udeležila več shodov v podporo Palestini, njen govor na zadnjem pa je zmotil številne podpornike Izraela. "V tem času je veliko ljudi, ki se bojijo, ker so Judje – no, zdaj so morda dobili malo občutka, kako je biti musliman v tej državi,” je dejala.

Sorodna novica Podpora Gazi = antisemitizem? Kako v ZDA dušijo propalestinske glasove.

Susan Sarandon je ob tem spodbudila še druge, naj še naprej izražajo podporo Palestincem v spopadih med Izraelom in Hamasom. “Ljudje se sprašujejo, ljudje se izobražujejo, ljudem je dovolj pranja možganov, ki se je začelo, ko so bili še otroci,” je dejala igralka na shodu.

Udeležence je spodbudila, naj bodo “močni, potrpežljivi, jasni in naj podpirajo vsakogar, ki ima pogum, da spregovori”. Ob tem se je zahvalila tudi tistim iz judovske skupnosti, ki so se udeležili shoda in izrazili svojo podporo palestinskemu ljudstvu.

Sarandon je nato na omrežju X tudi poobjavila propalestinsko sporočilo Rogerja Watersa iz skupine Pink Floyd, ki ga že leta kritizirajo zaradi domnevnega antisemitizma, čeprav glasbenik očitke vztrajno zanika.

“Celo življenje sem preživel z obsojanjem avtoritarnosti in zatiranja, kjer koli ju vidim. Ko sem bil otrok po vojni, smo v naši hiši pogosto omenjali ime Anne Frank. Postala je permanenten opomnik, kaj se zgodi, ko se pusti fašizmu, da dobi krila. Moji starši so se v drugi svetovni vojni bojevali proti nacistom, pri čemer je moj oče plačal najvišjo ceno,” je dejal Waters.

Od 7. oktobra je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih najmanj 14.000 ljudi, od tega najmanj 5600 otrok. Najmanj 30.000 je ranjenih, od tega tri četrtine žensk in otrok. Na izraelski strani je bilo od 7. oktobra ubitih okoli 1200 ljudi, ranjenih je najmanj 5600.

V Mehiki rojena Melissa Barrera bi morala odigrati glavno vlogo v Kriku VII, a jo je produkcijska hiša Spyglass zdaj odpustila. Foto: EPA
V Mehiki rojena Melissa Barrera bi morala odigrati glavno vlogo v Kriku VII, a jo je produkcijska hiša Spyglass zdaj odpustila. Foto: EPA

Melissa Barrera zaradi opozarjanja na genocid ob vlogo

Susan Sarandon je zadnja javna osebnost, ki se je ob aktualnem dogajanju v Gazi znašla v težavah zaradi svojih stališč do vojne (beri: podpore Palestini in/ali obsodbi Izraela). Na isti dan je košarico dobila tudi zvezdnica filma Krik VI Melissa Barrera, ki bi morala igrati glavno vlogo v prihajajočem nadaljevanju Krik VII, a jo je produkcijska hiša Spyglass zdaj odpustila.

Iz hiše so za Variety povedali, da so jo iz filma umaknili zaradi nekaterih njenih objav na družbenih omrežjih, ki da se dajo interpretirati kot antisemitske.

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

33-letna mehiška igralka je na svojem Instagramu objavljala sporočila v podporo Palestini in Izrael obtožila, da v Gazi izvaja "genocid" in “brutalno pobija nedolžne Palestince, mame in otroke, pod pretvezo, da uničuje Hamas”.

“Zahodni mediji prikazujejo zgolj izraelsko plat. Zakaj to počnejo, vam prepuščam, da ugotovite sami," je zapisala 22. oktobra. “Ne potrebujemo več sovraštva. Ne islamofobije. Ne antisemitizma.”

“Stališče Spyglassa je kristalno jasno: Imamo ničelno toleranco do antisemitizma ali hujskanja k sovraštvu v kakršni koli obliki, vključno z lažnimi referencami na genocid, etnično čiščenje, izkrivljanje holokavsta ali česar koli, kar jasno prečka mejo v sovražni govor,” so zapisali v izjavi.

Očitno se vsi ne strinjajo z odločitvijo produkcijske hiše. Christopher Landon, ki bo prevzel režijo sedmega dela Krika, je na omrežju X zapisal zgolj: “To je moja izjava? Vse je bedno. Nehajte kričati. To ni bila moja odločitev.”

Posipanje s pepelom

Prejšnji mesec je bila Maha Dakhil, direktorica filma pri CAA-ju, eni najmočnejših hollywoodskih agencij, deležna internega pogroma, zato je izstopila iz odbora agencije, potem ko je na Instagramu poobjavila fotografijo s pripisom: “Pravkar se učite, kdo podpira genocid."

Susan Sarandon je ena bolj aktivističnih hollywoodskih zvezdnic z liberalnimi političnimi stališči. Foto: AP
Susan Sarandon je ena bolj aktivističnih hollywoodskih zvezdnic z liberalnimi političnimi stališči. Foto: AP

Ob tem je pripisala: "Tu potegnem črto." Nato je objavila še eno fotografijo s pripisom: “Kaj je bolj srce parajočega kot spremljati genocid? Spremljati zanikanje, da se genocid dogaja.”

Objava je bila deležna javne graje scenarista Aarona Sorkina, enega od vidnejših strank Dakhilove in CAA-ja, ki je agencijo zaradi tega zapustil. “Maha ni protijudovska, preprosto moti se. Je odlična agentka in zelo sem ponosen na najino skupno delo zadnjih šestih let,” je dejal Sorkin v izjavi.

Dakhilova je medtem že izbrisala obe objavi in se javno opravičila. “Naredila sem napako z objavo na svojem Instagramu, ki je vsebovala žaljivo izrazoslovje. Kot toliko nas se tudi meni para srce v teh dneh. Rada se ponašam, da sem na strani človečnosti in miru. Tako hvaležna sem judovskim kolegom in prijateljem, ki so izpostavili implikacije mojega zapisa in me dodatno izobrazili. Objavo sem nemudoma umaknila. Žal mi je za bolečino, ki sem jo povzročila,” je povedala za Variety.