Princesa Madeleine, Chris O'Neill, kraljica in kralj, princesa Sofia, princ Carl Philip in princesa Victoria. Foto: AP
Princesa Madeleine, Chris O'Neill, kraljica in kralj, princesa Sofia, princ Carl Philip in princesa Victoria. Foto: AP

15. septembra 1973 je po smrti svojega dedka kralja Gustava VI. Adolfa s 27-leti na prestol sedel švedski kralj Karl XVI. Gustav in tako postal najmlajši kralj na svetu. Tako mlad je postal kralj zato, ker je njegov oče leta 1947, ko je bil Karl XVI. Gustav star samo devet mesecev, umrl v letalski nesreči na Danskem.

Poročila sta se leta 1976. Foto: AP
Poročila sta se leta 1976. Foto: AP

Danes je Karl XVI. Gustav najdlje vladajoči monarh v švedski zgodovini in drugi najdlje vladajoči evropski monarh po svoji sestrični, danski kraljici Margareti II., ki je na prestolu od leta 1972. Čeprav je bila švedska monarhija nekoč v krizi, je danes zelo priljubljena, za to pa naj bi bila v veliki meri zaslužna 79-letna kraljica Silvia, ki jo je vladar leta 1972 spoznal na poletnih olimpijskih igrah v Münchnu.

Poročila sta se 19. junija 1976 v Stockholmski katedrali, to pa je bila prva poroka že vladajočega švedskega monarha po 180 letih. V zakonu so se jima rodili trije otroci – 46-letna kronska princesa Victoria, 44-letni princ Carl Philip in 41-letna princesa Madeleine.

77-letni kralj, ki je odraščal s štirimi starejšimi sestrami ob pogosto odsotni materi, ima sicer samo protokolarno vlogo. Pet desetletij od njegovega prevzema krone pa bo pospremilo pravo slavje. V okviru praznovanja se je kraljevi par odpravil na jubilejno gledališko igro v opero, kraljeva družina pa se je s svojimi visokimi gosti že udeležila maše v kapeli kraljeve palače v Stockholmu, monarh je že spremljal menjavo straže pred palačo, imel bo tudi nagovor na televiziji. V kraljevi palači bodo gostili slovesno večerjo, ki se je bodo udeležili voditelji, člani kraljevih družin severnih držav in švedski politiki.

Več sto tisoč ljudi pričakujejo na vrhuncu praznovanja, ki bo središče prestolnice zajelo v soboto popoldne. Takrat se bo kraljevi par peljal v kočiji s konjsko vprego v spremstvu 3000 vojakov več rodov in vojaške godbe. Na koncu procesije bosta zakonca modre krvi v kraljevi barki veslala po reki do stopnic pod kraljevo palačo v starem mestnem jedru. Praznovanje obletnice se bo končalo v soboto zvečer z brezplačnim koncertom na prostem blizu palače s priljubljenimi švedskimi skupinami.

Na Švedskem letos praznujejo tudi 500. obletnico vladanja prvega švedskega kralja Gustava Vase, ki je bil na prestolu od leta 1523 do svoje smrti leta 1560.