Chris Evert je znova zdrava. Foto: EPA
Chris Evert je znova zdrava. Foto: EPA

Evert želi ozaveščati glede raka, saj je njena mlajša sestra Jeanne Evert Dubin, prav tako nekdanja teniška igralka, leta 2020 v starosti 62 let izgubila bitko z rakom jajčnikov, ki so ji ga odkrili prepozno.

Ameriška zvezdnica, ki je osvojila 18 turnirjev za veliki slam, je za ESPN zapisala: "Pred letom dni sem začela potovanje, da zaščitim sebe in svoje bližnje pred tveganji, povezanimi z rakom jajčnikov, ki je moji sestri Jeanne vzel življenje."

Dodala je, da so samo zaradi genetskega načrta, ki ga je njena sestra pustila za sabo, in moči znanstvenega napredka raka odkrili dovolj zgodaj, da so ga lahko zdravili. "Moj zdravnik je rekel, da bi bila čez štiri mesece verjetno v tretjem stadiju kot Jeanne, z zelo malo možnosti za preživetje. Namesto tega so mi diagnosticirali rak jajčnikov v prvem stadiju in takoj sem začela šest krogov kemoterapije," je dejala nekdanja teniška zvezdnica.

"Danes sem brez raka in obstaja 90-odstotna možnost, da se rak na jajčnikih ne bo nikoli več pojavil," je za ESPN razkrila Chris Evert.

Vendar pa je dodala, da njena "zgodba še ni končana", in potrdila, da je 1. decembra prestala dvojno mastektomijo, da bi zmanjšala tveganje za razvoj raka dojke.

"Sestrino potovanje mi je rešilo življenje, in upam, da bom s tem, ko z vami delim svojo pot, morda rešila še koga drugega," je menila Evert, ki je v veličastni karieri odigrala veliko dvobojev z Martino Navratilovo. Ko je Navratilova v začetku tega leta povedala, da so tudi pri njej odkrili raka, je bila Evert med prvimi, ki so ji ponudili podporo.