Ob njegovem rojstnem dnevu se je družina nastavila fotografom. Foto: Reuters
Ob njegovem rojstnem dnevu se je družina nastavila fotografom. Foto: Reuters
Princesa Masako
Princesa še vedno ni psihično stabilna. Foto: EPA

Njegova svakinja Kiko je namreč pred dnevi objavila novico, da z možem jeseni pričakujeta tretjega otroka.

Težko pričakovani fantek
Prestolonaslednik je na tiskovni konferenci dejal, da sta z ženo Masako zelo vesela za brata in njegovo ženo. Kljub temu pa na tiskovni konferenci ni želel odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na vladni predlog, da bi lahko tudi deklice postale prestolonaslednice. V japonski cesarski družini se namreč že od leta 1965 ni rodil deček.

Prestolonaslednikov edini otrok je 4-letna hčerka Aiko, ki po sedanjem zakonu ni prestolonaslednica. Če bi se zakon spremenil, bi bila druga v vrsti za krono. Vendar pa je minister Koizumi glede na okoliščine začasno zadržal vladni predlog, saj bi lahko princesa Kiko povila dečka in prihodnjega prestolonaslednika.

Pobalinska princesa Aiko
Čeprav je princesa Aiko deklica, pa njen oče pravi, da ima vsaj eno fantovsko značilnost. Princ Naruhito pravi, da ima njegova hčerka zelo rada rokoborbo sumo. Svoje znanje suma najraje prikaže med igro s straši ali varuškami. Vendar pa 4-letna princeska zelo uživa tudi v zalivanju zelenjave blizu cesarskega dvora, kar nato pokaže cesarju Akihitu in cesarici Mičiko. 46-letni prestolonaslednik je povedal tudi, da se bo njeno izobraževanje začelo nekoliko kasneje, kot se je njegovo, saj je on pri njenih letih že hodil v vrtec.

Masako še ni zdrava
Morebitne neprijetnosti pa prestolonaslednikove družine še ne pustijo pri miru. Njegova 42-letna žena Masako, nekdanja diplomatka, se še vedno bori z boleznijo, ki jo je povzročil stres junija 2004. Tako se je princesa Masako odpovedala delu dolžnosti, njeno psihično stanje pa še ni stabilno. Zlobni jeziki pravijo, da je stres, ki bremeni princeso Masako, povezan z njeno željo, da bi prva povila moškega prestolonaslednika. Prestolonaslednik je na novinarski konferenci omenil še poroko svoje mlajše sestre Sajako, ki se je poročila z navadnim meščanom in bila tako prisiljena zapustiti cesarsko palačo. Po japonskem zakonu se mora princesa odpovedati svojemu nazivu in statusu, če se poroči z običajnim državljanom.