Smollett je zaradi afere izgubil vlogo v seriji Empire in ne kaže, da so bo njegova kariera po aferi pobrala. Foto: Reuters
Smollett je zaradi afere izgubil vlogo v seriji Empire in ne kaže, da so bo njegova kariera po aferi pobrala. Foto: Reuters

V ZDA se te dni začenja sojenje igralcu in nekdanjemu zvezdniku Jussieju Smolletu, ki je obtožen uprizoritve lažnega rasističnega napada nase in laganja policiji. Tožilstvo ga krivi, da je dvema bratoma plačal 3000 evrov za zaigranje napada, katerega cilj naj bi bil promocija njegove lastne kariere.

Po poročanju BBC-ja je posebni tožilec Dan Webb ob začetku sojenja poroti povedal, da je igralec razvil skrivni načrt za uprizoritev napada, ki je vključeval več vaj in skrbno izpeljan lažni napad. Kot motiv za dejanje je navedel igralčevo nezadovoljstvo s kariero in položajem v seriji Imperij. Obramba trdi, da je Smollett bratoma plačal za osebni trening.

Jussie ni bil zadovoljen s svojo plačo in vlogo v seriji. Foto: IMDb
Jussie ni bil zadovoljen s svojo plačo in vlogo v seriji. Foto: IMDb

Zaigrani napad

Zvezdnik je lani podal prijavo, da sta ga na poti iz sendvičarne prestregla dva napadalca, ki sta ga zmerjala z rasističnimi in homofobnimi izrazi, ga polila z belilom za perilo, večkrat udarila in mu okoli vratu zategnila zanko, s katero je potem odšel v svoje stanovanje. Po igralčevih trditvah naj bi bila napadalca podpornika predsednika Donalda Trumpa, saj sta imela na glavi rdeči kapi s Trumpovim geslom “Naredite Ameriko spet veliko” (Make America Great Again).

Tožilstvo je takrat zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od vseh obtožb, sodnik pa je njegov primer zapečatil in celo izbrisal njegovo kriminalno kartoteko. Čeprav je igralec plačal 10.000 dolarjev globe, je okrožni sodnik Michael Toomin od posebnega tožilca Dana Webba zahteval pregled, zakaj so prvotne obtožbe padle.

Webb je preiskoval klice, ki jih je s takratno okrožno tožilko Kim Foxx imela Tina Tchen, nekdanja svetovalka Michelle Obama, in raziskoval, ali so ti vplivali na neupravičeno opustitve obtožb. Ugotovil je, da obstajajo utemeljeni razlogi za nadaljnji pregon zvezdnika, ki so ga zdaj obtožili v šestih točkah. Tožilec je dejal, da preiskovanja, ali so vpleteni tudi lokalni tožilci in kdo drug, še ni končal.