Uma Thurman je zaslovela s svojimi vlogami v filmih Šund in Ubila bom Billa. Foto: Reuters
Uma Thurman je zaslovela s svojimi vlogami v filmih Šund in Ubila bom Billa. Foto: Reuters

V svetu Hollywooda se vrstijo ogorčena protestna pisma proti prepovedi splava v zvezni državi Teksas in pisma podpore ženskam, da naj se prepovedi uprejo. Zadnja med njimi je Uma Thurman, ki je v znak podpore ženskam v Teksasu izdala, da je tudi sama v mladosti imela splav.

Kot je v čustvenem eseju zapisala 51-letna igralka, se je za poseg odločila, potem ko je zanosila v poznih najstniških letih. "Upam, da bo moja zgodba žarek upanja ženskam in dekletom v teh težkih časih, da se ne počutijo krive, ker zaščitijo sebe in svoje življenje pred nevarnostjo, ki jih ogroža in nad katero nimajo nobenega nadzora."

"Ta zakon je še eno orodje diskriminacije nad revnimi in deprivilegiranimi v družbi in njihovimi partnerji," je bila do zakona kritična igralka. "Ženske in dekleta iz bogatih družin z novim zakonom ohranjajo vso svobodo in pravice, brez resnih tveganj. Poleg tega me žalosti, da novi zakon ustvarja plenilske odnose v družbi in postavlja državljana proti državljanu. Ženske, ki so že tako na robu družbe ropa odločitve, da ne skrbijo za otroke, za skrb katerih preprosto nimajo pogojev in jim jemlje možnost za prihodnost in načrtovanje srečne družine."

Thurman v svoji zgodbi še dodaja, da ji je prav splav omogočil, da si je ustvarila stabilen in varen dom, v katerem je nato lahko ustvarila družino. Igralka ima tri otroke, Mayo in Levona z nekdanjim možem Ethanom Hawkom in Luno z nekdanjim zaročencem Arpadom Busson.

"To je bila najtemnejša skrivnost mojega življenja," je še dodala Thurman. "Stara sem 51 let in to zgodbo delim iz doma, v katerem sem vzgojila tri otroke, ki so moja sreča in veselje. Vsem ženskam zato sporočam, da naj so pogumne in se ne pustijo zatirati."