Ashton Kutcher in Mila Kunis. Foto: EPA
Ashton Kutcher in Mila Kunis. Foto: EPA

Pogovor Ashtona Kutcherja in Mile Kunis s komikom Daxom Shepardom (ta je tudi sam oče dveh deklic, ki ju ima s Kristen Bell) se je zavrtel okoli vzgoje otrok, igralski par pa je presenetil predvsem z izjavo, da svojih dveh otrok, šestletne Wyatt in štiriletnega Dimitrija ne kopata vsak dan. "Če vidiš umazanijo, ju umiješ. Sicer pa nima smisla," je med drugim dejal Kutcher, Kunis pa dodala, da "ni nikoli bila človek, ki bi kopal svojega novorojenega otroka".

A da ne bo pomote: ne gre zgolj za to, da zakonca ne želita vsakodnevno umivati svojih otrok, tudi sama prisegata na to. Redno si tako umivata le "ključne dele", torej pazduhe in mednožje ter si enkrat do dvakrat dnevno splakneta obraz z vodo. Nikoli pa ne uporabljata mila, sta pojasnila, s tem pa se je strinjal tudi Shepard in navedel, da vsakodnevno miljenje uniči naravno zaščito kože. "Kdo vas je učil, da se ne umivate?" je ob tem zgroženo vprašala Shepardova sovoditeljica Monica Padman, a ni dobila odgovora.

Kunis je sicer pozneje razložila, da se ji je redno umivanje zamerilo v otroštvu, ko je odraščala brez tople vode in se je bila tako prisiljena umivati z mrzlo. Kot je znano, je igralka rojena v Ukrajini, od koder so njeni starši leta 1991, ko ji je bilo sedem let, emigrirali v ZDA.

Poplava šaljivih memov o "umazani" družini Kutcher-Kunis

Pričakovano so izjave naletele na buren odziv na družbenih omrežjih. Usuli so se šaljivi memi, ki so namigovali na neprijetne vonjave, ki da se širijo od družine Kutcher-Kunis. Pa tudi precej zlobnejši komentarji.

Stvar je šla tako daleč, da so mediji za mnenje glede umivanja otrok vprašali prave strokovnjake. Ameriško združenje dermatologov je tako ponovilo svoje stališče, da je treba otroke, stare od 6 do 11 let, kopati enkrat do dvakrat na teden ali ko so umazani, preznojeni, smrdijo ali pa so se kopali v naravnih ali umetnih kopališčih.

Pediatri podprli njuno stališče

Vodja pediatričnega otorinolaringološkega oddelka na univerzitetni pediatrični kliniki UCLA-ja Nina Shapiro in avtorica knjige o zdravju otrok je za Yahoo Life poudarila: "Otrok ni treba kopati ali prhati vsak dan, razen če se res umažejo, na primer po dnevu na plaži z mivko, v zabaviščnem parku ali parku."

Z njo se strinja tudi vodja pediatrične dermatologije v priznani bolnišnici Mount Sinai Nanette Silverberg, ki opozarja, da so razlike med posamezniki, a načeloma "kopanje vsak dan izsušuje kožo večine otrok", zato to odsvetujejo. Poudarila je še, da so Američani tradicionalno "agresivni umivalci", ki imajo tovrstno pretiravanje že v kulturi, posledica čezmernega umivanja z agresivnimi mili pa je tudi porast dermatitisov in izpuščajev pri otrocih. Staršem tako svetuje, naj (sploh manjših) otrok ne kopajo prepogosto, namesto tega naj se raje posvetijo vlaženju kože. "Večina otrok, sploh dojenčkov, se ravno ne valja po blatu vsak dan," je ponazorila nesmiselnost vsakodnevnega kopanja.

Ko pridejo otroci v puberteto, se morajo umivati pogosteje, podobno velja tudi za odrasle, je še dejala Silverberg in dodala, da se je treba pri umivanju osredotočati predvsem na pregibe, kjer se lahko zadržujejo umazanija, vlaga in pot ter s tem bakterije. "Jasno je, da je treba odstraniti vidno umazanijo s kože, ki se pri majhnih otrocih nabere na podplatih, rokah in obrazu. A za večino je dovolj, da umijejo zgolj te dele, ni treba vsak dan namiliti čisto vsakega dela telesa," je še povzela – in tako zaprla usta vsem kritikom zakoncev Kutcher-Kunis.